CNN: Rusové se chystají na těžkou bitvu. K Chersonu míří jednotka Carlson, co o ní víme?

K Chersonu se blíží ukrajinská jednotka Carlson.

Bitva o Cherson se blíží

Rusové se v Chersonu připravují na těžkou bitvu. Uvedl to poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč s tím, že okupanti se zřejmě nechystají stáhnout. Podle ukrajinského generálního štábu také posilují obranné pozice na východním břehu řeky Dněpr. Na frontu se vydal i reportér CNN Fred Pleitgen.

„Míříme na frontu v jedné z nejaktivnějších oblastí brutální války na Ukrajině – s raketovým dělostřelectvem, které cílí na jednotky Vladimira Putina. Říká se jim ‚Carlson‘ a používají lehká nákladní auta s raketovými věžemi připevněnými na korbě,“ přiblížil Pleitgen.

Rakety nesou poselství odplaty. Jedna z nich má například pomstít padlého vojáka, je na ní napsáno: „Za Furii od čarodějnice.“ Jak uvedl člen ukrajinských ozbrojených sil Taras, jejich vozidlo je velmi efektivní. „Rychle můžeme zaujmout palebné postavení, vystřelit a zase ujet,“ podotkl.

Klíč spočívá ve vzduchu

Jednotka nyní míří na ruské pozice vzdálené několik kilometrů. Jenže ruské dělostřelectvo je také nebezpečné a palbu může rychle opětovat. „Křičí, že tu není bezpečno. Musíme se odsud co nejrychleji dostat, co nejrychleji zmizet, protože Rusové mohli tuto pozici zaměřit poté, co je zasáhla salva našich raket,“ popsal reportér situaci na frontě.

Klíč k přesnosti úderů najdete nad hlavami Ukrajinců. Dron zaměří cíl a pak sleduje, jak dělostřelectvo zasahuje ruskou vojenskou opravnu. „Jsme očima jednotky. Provádíme průzkum a pak zajišťujeme, aby byl cíl zasažen,“ sdělil operátor dronu John.

Rusové jsou navíc pod takovým tlakem, že začali evakuovat desítky tisíc lidí z Chersonu. A Ukrajinci si myslí, že Moskva předkládá nepodložená tvrzení o přípravě Kyjeva na použití takzvané špinavé bomby, protože se ruská vojska v této oblasti dostávají do obklíčení. Velitel jednotky Carlson věří, že je jen otázkou času, než odtud armádu Vladimira Putina vytlačí.

„Věříme, že do konce roku budou nad Chersonem vlát ukrajinské vlajky,“ uvedl Taras, který zároveň doufá, že jeho jednotka přispěje k vítězné bitvě o město.

Tagy: