CNN: Žebříčku nejšťastnějších zemí vládne Finsko, skokanem je Litva. Jak dopadlo Česko?

Po šesté v řadě se Finsko stalo nejšťastnější zemí světa. Vyplývá to z žebříčku, který každoročně sestavuje OSN. Spokojení jsou lidé také v ostatních skandinávských státech i ve zbytku Evropy. Jak žebříček vypadá? A proč se lidé poslední roky cítí šťastnější?

Pandemie zafungovala podle odborníků na miliony lidí po celém světě jako budíček. Občané si uvědomili, že svoboda není samozřejmá a čas je ta nejcennější komodita. I proto začali být po koronavirové krizi více vřelí. Alespoň to vyplývá z dat OSN, která i letos sestavila žebříček zemí, kde jsou lidé nejšťastnější.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Země překročí úroveň kritického oteplení už příští desetiletí, tvrdí OSN. Prý to jde ještě změnit

„I během těchto těžkých let převládají pozitivní emoce dvakrát více nad těmi negativními. Pocity pozitivní sociální podpory jsou pak dvakrát více silnější než pocity osamění,“ sdělil k žebříčku výzkumník John Helliwell, který se na jeho vypracování podílel.

Skandinávské štěstí

Seznamu vévodí Finsko. Zvítězilo už po šesté v řadě. Na vrcholu žebříčku ho doprovázejí i další skandinávské státy – druhé skončilo Dánsko, třetí je Island, Švédsko s Norskem bodují na šesté, respektive sedmé pozici.

Co tyto země spojuje? Dobrá zdravotní péče, vysoké HDP, sociální podpora, nízká míra korupce a štědrost na místě, kde mohou lidé svobodně dělat vlastní životní rozhodnutí, uvedla americká CNN s odvoláním na data OSN.

Na čtvrtém místě skončil možná překvapivě Izrael, který poskočil z loňského devátého místa. Do první dvacítky pak poprvé vkročila Litva, kde jsou lidé každý rok spokojenější. Ještě v roce 2017 byla Litva na 57. příčce.

Do života lidí v Evropě se logicky promítla i válka. Rusko skončilo v žebříčku na 70. místě, Ukrajina je 92.

Status nejsmutnější země si pak tradičně vysloužil Afghánistán, který úpí pod nadvládou Tálibánu. Před ním skončil Libanon. A jak dopadlo Česko? Dobře. Předstihlo Británii i 21. Francii.

Žebříček dvaceti nejšťastnějších zemí světa:

1. Finsko

2. Dánsko

3. Island

4. Izrael

5. Nizozemsko

6. Švédsko

7. Norsko

8. Švýcarsko

9. Lucembursko

10. Nový Zéland

11. Rakousko

12. Austrálie

13. Kanada

14. Irsko

15. Spojené státy

16. Německo

17. Belgie

18. Česká republika

19. Velká Británie

20. Litva

Tagy: