Co Češi letos nejvíce googlili? Vede koronavirus, Prymula i seriál Slunečná

Google

Co Češi letos nejvíce googlili?

Češi letos nejvíce vyhledávali informace o koronaviru či protagonistech amerických prezidentských voleb. Mezi českými osobnostmi kraloval epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula, z těch zahraničních pak budoucí prezident USA Joe Biden. Češi si také často vyhledávali návod, jak vyrobit roušku či jak ji nosit. Vyplývá to z tabulky trendů Google. Podívejte se, co dalšího si Češi v roce 2020 nejvíce „googlili“.

Tématem roku je podle očekávání koronavirus. Pandemie a opatření, která jsou s ním spjatá, totiž extrémně ovlivnily nejen Čechy, ale i celý svět. Češi si také vyhledávali informace o letošních amerických prezidentských volbách a mezi pěti nejvyhledávanějšími najdeme také ministerstvo zdravotnictví. Žádný jiný resort totiž v letošním roce nebyl tak propíraný. Ať už kvůli problémům jednotlivých ministrů či opatřením, která toto ministerstvo často vydávalo.

Ministerstvo zdravotnictví Češi neopustili ani v další kategorii. Nejvíce vyhledávanou osobností na českém Googlu byl totiž epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula. Ten proslul nejprve jako tvář boje proti pandemii koronaviru a pak také svým rychlým koncem v čele resortu poté, co jej fotografové přistihli, kterak v noci vycházel z restaurace, v níž byl s tehdejším prvním místopředsedou hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem. Restaurace přitom měla mít podle vládních opatření zavřeno.

Hned za Prymulou si Češi nejvíce vyhledávali informace o jeho předchůdci na ministerstvu Adamu Vojtěchovi (za ANO). Na třetím místě se pak umístil evoluční biolog a vysokoškolský pedagog Jaroslav Flegr, který se v posledních měsících stal známým zejména kvůli předpovědím o vývoji pandemie, přičemž některé z nich, jako například masivní šíření viru v populaci a ohromné množství nakažených, se skutečně vyplnily.

Jak nosit roušku?

Mezi zahraničními osobnostmi vede zvolený americký prezident Joe Biden a hned za ním úřadující prezident a Bidenův volební soupeř Donald Trump. Mezi pěticí je i Bidenova viceprezidentka Kamala Harrisová, která se stane první ženou a navíc i černoškou v úřadě, či zpěvačka Billie Eilish.

Češi přes Google hledali i informace o zesnulých osobnostech. První místo zde drží basketbalová legenda Kobe Bryant, který zahynul při havárii vrtulníku. Následován je hercem Chadwickem Bosemanem, který podlehl rakovině, či nedávno zesnulým bývalým vynikajícím fotbalistou Diegem Maradonou. Z domácích zesnulých osobností si Češi nejvíce vyhledávali zpěvačku Evu Pilarovou.

Mezi českými trendy Google lze nalézt i kategorii nazvanou „Jak“. Jde o vyhledávání, které začíná právě tímto příslovcem a tudíž jde o různé návody. Vzhledem k prvenství koronaviru či Romana Prymuly v jiných kategoriích nepřekvapí, že nejvyhledávanějším návodem mezi Čechy bylo „jak vyrobit roušku“, následovalo „jak nosit roušku“. Z tuzemských televizních pořadů pak vede seriál FTV Prima Slunečná.

V rámci trendů celého světa opět nepřekvapí, že nejvyhledávanějším slovem byl koronavirus, který následovaly výsledky prezidentských voleb.

Tagy: