Google používá v informacích o osobnostech místo „narození“ střední rod. Záměr, nebo chyba?

Google v informacích o osobnostech uvádí „narozeno“ místo „narození“

Ať už hledáte Karla Gotta, Boženu Němcovou, Václava Havla, nebo jinou celebritu, internetový vyhledávač Google při zobrazení základních informací několik posledních dní používá místo slova narození tvar ve středním rodě, tedy narozeno. Na dotaz, jestli jde o chybu, nebo záměr, nám ani skoro po týdnu firma nedokázala odpovědět.

Používání středního rodu ve vyhledávači zarazil i hvězdu seriálu Slunečná Lucii Benešovou. „Já koukám jako blázen. Přiznám se, že jsem to nikdy nějak nezaregistrovala, a vůbec nechápu, proč tam není narozena, když jsem žena, nebo narozen když jsem muž. Ale strašně ráda bych, kdyby mi to někdo vysvětlil,“ podivuje se Benešová.

Podle jazykovědce Karla Olivy pravidla českého pravopisu užívání středního rodu u mužů ani žen v tomto případě nepřipouští. „Jedná se o chybu, dokonce bych řekl o hrubou jazykovou chybu. Protože čeština je jazyk, který používá rody, a není možné pro osoby, s výjimkou slov jako dítě, robátko, nemluvňátko nebo děvče, používat střední rod. Je vždy potřeba použít přiměřeně rod mužský, nebo ženský,“ míní odborník. Naše redakce v sobotu požádala společnost Google o vyjádření, ale ta ani po téměř týdnu novou volbu rodu nekomentovala.

Jazykovědec Oliva si vzpomíná na jediný případ podobného oslovování v české historii. „Já si pamatuji pouze jeden ve vysílání České televize pro děti. Tam bylo Jů a Hele, která se oslovovala středním rodem. V běžné konverzaci to ale vůbec nepřipadá v úvahu a jsem si zcela jist, že i v případě těch Jů a Hele to byla vlastně jakási jazyková legrace, kterou tam autoři postaviček prosadili.“

Jestli se jedná o chybu, nebo záměr, Google ještě nesdělil. Nicméně paradoxní je, že při rozkliknutí slova „narozeno“ se v některých případech sám vyhledávač opravuje a uživatelů se ptá, jestli neměli na mysli variantu, která je podle českého pravopisu správná.

Tagy: