Co když se fronta na Ukrajině zastaví tam, kde je? Pro Česko to bude výhra, říká Pojar

Pro Česko je nedůležitější, aby ruský voják nestál na slovenské hranici. Pokud se fronta na Ukrajině zastaví v současné pozici, bude to pro nás výhra. Myslí si to bezpečnostní analytik a poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar. O válce, migraci, ale i konfliktu v Izraeli mluvil v pořadu Chuť moci Thomase Kulidakise, komentátora CNN Prima NEWS.

Válka na Ukrajině trvá už skoro dva roky. Současný vývoj událostí na frontě přitom nasvědčuje tomu, že navrch nemá žádná z válčících stran.

Jak vypadá aktuální západní pomoc Ukrajině? Více v reportáži:

„Buďme rádi, že je fronta tam, kde je. Když bude východněji, bude to lepší pro nás, je ale možné, že se posune více na západ. Pro nás je zásadní, že ruský voják nebude stát na slovenských hranicích a že Slovensko nebude další na řadě. Kdyby se zastavila fronta tam, kde je teď, tak by to pro nás byla výhra,“ řekl Tomáš Pojar, poradce premiéra Petra Fialy, v pořadu Chuť moci komentátora Thomase Kulidakise.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putinovi elitní výsadkáři v troskách. Chlouba ruské armády má na Ukrajině kritické ztráty

Podle bezpečnostního analytika je NATO stále funkční a na případnou agresi by reagovalo. Záleželo by ale na bezprostřední reakci napadeného státu. „Pokud budeme silní, Rusko si nedovolí zaútočit na Slovensko a další státy NATO. Kdyby byl útok na Pobaltí a pobaltské státy by se bránily, ostatní členové by jim přišli na pomoc. Kdyby bylo potřeba, tak včetně jaderných zbraní. Stejné je to u nás. Pokud se vzdáme, nikdo nám na pomoc nepřijde. Když Rusko uvidí slabé místo, tak si nebude moci pomoct a jako predátor půjde po krvi,“ uvedl Pojar.

V rozhovoru se vyjádřil také na téma migrace z Ukrajiny a kriminality Ukrajinců u nás. „Kriminalita mezi Ukrajinci v Česku je procentuálně nižší než průměrná kriminalita v české společnosti. Neříkám, že se to nemůže změnit. Nemalujme čerta na zeď, pak se proroctví vyplní. Kdyby Rusko zvítězilo, tak by k nám přišla mnohem větší migrační vlna. Ukrajinci jsou nám daleko blíž a integrovat je do české společnoti je daleko jednodušší než integrovat Syřany, je to naprosto přirozené. Buďme zodpovědní za svou přirozenou část světa. Nemějme spasitelské ambice,“ pronesl bezpečnostní expert.

Hamás je zlo, říká Pojar

Pojar se v rozhovoru vyjádřil také k současné válce mezi Izraelem a Hamásem a dalšími hráči na Blízkém východě. Prohlásil, že hlavní hrozbou a agresorem je Hamás, který nese odpovědnost za všechny oběti.

„Politika má být realistická. Jsem hluboce přesvědčený o tom, že má smysl bránit židovsko-křesťanskou civilizaci a evropskou civilizaci a svobodný svět. Teroristy je třeba nazývat teroristy, musí se s nimi bojovat. Dokud se s nimi neskoncuje, tak po vás půjdou. Za oběti v Palestině mohou teroristi, kteří začali útok na Izrael,“ řekl Pojar.

„Z 20 tisíc obětí Palestiny je mnoho a mnoho tisíc teroristů z Hamásu, takže já fakt neuroním ani slzu. A doufám, že jsou v pekle. Mrtvý terorista, dobrý terorista. Používají civilisty jako vlastní štíty, vydírají celý svět dětskými oběťmi. Proti zlu se musí bojovat. Zlo je zodpovědné za civilní oběti. Byl to Hitler. Byli to Japonci, kteří byli zodpovědní za jadernou bombu shozenou na Hirošimu. Válka je hrozná, když už začne, jde do tuhého a ti, kteří byli napadeni, musí mít šanci vítězit. Ten, kdo napadá, se nikdy nezastaví,“ uzavřel analytik.

Tagy: