Co mi to nesou? divil se světový šampion Dostál. Zmátla ho zvláštní zlatá medaile

Radost Josefa Dostála po zisku pátého zlata z mistrovství světa

Rozhovor se zlatým kajakářem Josefem Dostálem

Pětinásobný mistr světa kajakář Josef Dostál o uplynulém víkendu ještě vylepšil svoji už tak lichotivou vizitku. V kanadském Halifaxu získal další zlato do sbírky. I když zlato… V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS mluvil i o tom, že nejcennější medaile vypadá spíše jako bronz.

Ve svém speciálně upraveném kajaku se český obr opět stal nejlepším na planetě. Potřetí na neolympijské trati 500 metrů, v součtu s dvěma dalšími triumfy na kilometru celkově popáté.

Říká, že za dlouhé roky kariéry už mu nedělá problém se se svými tělesnými proporcemi nasoukat do uzounkého a vratkého plavidla. „Denní chleba, rutina. Což se ale nedá říct o posádkových lodích, zvlášť třeba na jaře před sezonou, kdy mám nějaká kila navíc. A pak se mi tam nemůže vejít zadek,“ usmál se v pořadu Nový den.

Neobvyklá výška a váha mu teď každopádně pomohly. „Je pravda, že při závodech v Kanadě foukal silný protivítr, což je pro lidi s výraznější tělesnou konstitucí samozřejmě lepší. A to se projevilo na pětistovce, na které jsem vyhrál. Na kilometru už tolik ne. Jelo se totiž hned hodinu po předchozím závodu, a nestihl jsem pořádně zregenerovat,“ pokračoval.

Závodního maratonu se nebál

Na takový závodní kvapík není zvyklý. „Musím přiznat, že většinou je mezi dvěma finále den pauzy. V Halifaxu to bylo nezvyklé. Když to jde v tak rychlém sledu, většinou se to kombinovat nedá. Ale říkal jsem si, že když jsem u nás nejlepší a o tolik v uvozovkách nešlo – přece jen nebyla to kvalifikace na olympijské hry – tak si na to troufnu,“ uvedl Dostál s tím, že páté místo vybojované pouhých 60 minut po získaném zlatu není žádná ostuda.

Čtyřnásobný olympijský medailista už je vzhledem k veleúspěšným závodním rokům expertem na cenné kovy. Proto se podivoval, co se mu po triumfu v Kanadě houpalo na krku.

Zlato ho trochu zmátlo

Jeho medaile, kterou ukázal v televizním studiu, totiž nevypadá jako typická zlatá a při slavnostním ceremoniálu byl na chvíli zmatený. „Když jsme stáli na stupních vítězů, divil jsem se, proč mi nesou bronzovou medaili. A koukal jsem po třetím Fernandu Pimentovi, jestli to náhodou nepopletli. Jeho cenný kov byl ale méně vyleštěný. Tak jsem se dovtípil, že dneska je moderní dávat jakési růžové zlato.“

O zlato by ještě rád zabojoval pod pěti olympijskými kruhy. V tomto prostoru zatím ukořistil jedno stříbro a tři bronzy. Končit v 29 letech rozhodně nehodlá a netají se svými dlouhodobými plány.

„Doufám, že se za dva roky povede Paříž. Mám to naplánované ještě na Los Angeles v roce 2028 a možná bych pak mohl ještě i do Brisbane,“ uzavřel kajakář.

Tagy: