Vyhazujeme vánoční cukroví
V Česku vyhazuje po Vánocích zbylé cukroví obvykle více než půl milionu lidí. Třeba podle ekonoma Lukáše Kovandy tak letos Češi „vyhodili oknem“ celkem asi 80 milionů korun. Existuje přitom mnoho způsobů, jak něčemu takovému zabránit.
Tradiční předvánoční věta „ještě nejezte to cukroví“ se často rychle mění na rovněž tradiční povánoční větu „to cukroví nikdo nechce jíst“. Vanilkové rohlíčky, perníčky či linecké nám mezitím mrzne na balkoně nebo osychá na talířích.
Tipy na vánoční cukroví od Ivety Fabešové. Jaké sladkosti vám nezaberou moc času?
Už jste začali péct cukroví? Pokud nevíte, jak na to, máme pro vás inspiraci od vyhlášené cukrářky Ivety Fabešové. Ta nejenže ukázala pár dobrých tipů, ale také prozradila, jaké tradice dodržovala její rodina v době, když byla ještě dítě.
„V České republice peče/jí cukroví asi 60 % dospělé populace. To nám vychází na nějakých 5,8 milionů lidí. 10 % z nich, to znamená zhruba 530 tisíc lidí, pak cukroví vyhazuje,“ zmínil Lukáš Kovanda. Každý z Čechů, který se cukroví po Vánocích zbavuje, vyhodí průměrně 150 korun.
„Zhruba 80 milionů korun. To je celková cena, která odpovídá vyhozenému cukroví při současných cenách,“ dodal Kovanda. Přitom vyhazovat napečené nebo nakoupené cukroví není vůbec nutné. Jednou z možností je zapátrat mezi rodinnými příslušníky, přáteli či známými. Třeba by se mezi nimi našel někdo, kdo by ještě porci vanilkových rohlíčků rád uvítal.
Zbylo ho stále moc? Další cukroví se může také uložit do mrazáku a zkonzumovat až o Velikonocích. Už je plný i mrazák a cukroví stále příliš neubývá? k využití jsou také potravinové banky, které s nadbytečnými sladkostmi určitě smysluplně naloží.
Cukroví se dá rovněž docela dobře recyklovat na další dobrotu, třeba na takovou buchtu nebo bábovku. Recept je přitom jednoduchý. Cukroví stačí rozemlít a pak používat jako mouku. Tradiční vyhazovači by se zase mohli z uplynulých let poučit a do těch příštích se více zamyslet nad tím, jaké množství upečeného či nakoupeného cukroví je skutečně potřebné.