Co teď máme dělat? Vláda novými pravidly hned zamotala hlavu majitelům hospod i hotelů

Oslava

Vláda ve středu představila nová opatření, která se citelně dotknou restauratérů a hoteliérů v období svátků a oslav nového roku. Ti jsou však z novinek naprosto zmatení a pozitivních ohlasů přišlo pomálu, zdali vůbec. Asociace i svazy provozovatelů zařízení doufají, že vláda v psané verzi nejasné informace osvětlí.

Nový rok mohou lidé oslavit v restauraci, limit 22. hodiny končí. Vláda však zavedla jiné omezení. U stolu mohou sedět maximálně čtyři lidé a akcí se může účastnit jen 50 osob. Jenže právě zde přichází pro provozovatele podniků první zádrhel.

„Pokud platí 50 osob pro akce, tak hospodští zruší plánované akce a budou mít standardní provoz. To ale znamená, že budou mít více lidí jak v podniku, tak u stolu. Nebo to vláda myslí tak, že 50 lidí musíme mít celý den? Už teď mi volají hospodští, kteří jsou zmatení,“ reagoval na ohlášení opatření vlády Petra Fialy (ODS) zástupce restauratérů AMSP Luboš Kastner.

Tiskovou konferenci navíc označil za bramboračku. „Vůbec z ní nejsme chytří. Ministr Válek sdělil, že opatření konzultoval s odborníky, mně ale nikdo nevolal a zajímalo by mě, s kým za hoteliéry a restauratéry mluvil,“ pokračoval. Na dotaz, zda je pozitivní zprávou alespoň to, že podniky budou moci mít otevřeno i po 22. hodině, odpověděl spíše rozporuplně.

Otvírací doba nic neřeší

„Je to dobrá informace, ale když vezmeme, že v rozmezí od 29. prosince do 1. ledna bude moci být ve vnitřních prostorách jen 50 lidí, tak se provozovatelům zřejmě nevyplatí otevřít. Je to likvidační. Servírku ani kuchaře nepřijmete do práce, prostě zavřete a bude to pro vás jednodušší a levnější. Vůbec nic to neřeší,“ mínil kriticky s tím, že nová vláda s asociacemi aktivně nemluví.

Kastner dodal, že opatření jsou matoucí i pro hoteliéry. „Když budou mít 200 lidí, tak jak to budou dělat? To na oslavu pustí jen 50 lidí a co ten zbytek?“ ptal se. Zmatenost vyjádřil i Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací. „Je pozitivní, že jsme se dozvěděli režim, v jakém můžeme fungovat. Další opatření však vláda udělala bez konzultace s lidmi z praxe,“ podotkl.

Není prý jasné, jak se vláda dostala k limitům o 50 nebo 100 lidech. „Musíme vše nastudovat, až budeme mít nová opatření písemně – zda jde jen o restaurace, nebo hromadné akce obecně. To vše se musí vyjasnit,“ pokračoval. Silvestr mnozí lidé budou trávit v hotelech na horách, již nyní jsou kapacity z 50 procent naplněny.

„Hoteliéři budou mít problém v tom, zda a koho mohou obsloužit. Rozdělit počet lidí tak, aby jich 50 obsloužili a zbytek ne, není v praxi možný. Budou to zmatky, stejně jako pro zákazníky,“ dodal. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza naopak vyzdvihl, že vláda vyjasnila situaci kolem zavřených obchodů v době svátků.

Vládě chybí infografika

Na Štědrý den mohou mít do poledne otevřeno jen ty obchody, které mají větší plochu jak 200 metrů čtverečních. Na Boží hod bude všude zavřeno. „Jsem rád, že vláda potvrdila, že pravidla platí a nevznikne zmatek. Klíčové je, aby si lidé nakoupili včas a vyhnuli se frontám. Proto by si v klidu měli nakoupit již 23. prosince,“ apeloval.

V oblasti obchodu si podle něj vláda vede dobře, to samé však nemůže říci o jiných opatřeních. „Pomohlo by, kdyby se vláda naučila s tiskovou konferencí vydávat přehlednou infografiku opatření. Co na konferenci zazní, se dá vždy vyložit několika způsoby, takto by bylo vše jasně popsáno. Doufám, že brzy budou na stránkách vlády opatření uvedena a nebudeme čekat půl dne,“ dodal s tím, že doufá, že v tomto se vláda od té předchozí poučila.

Stejného názoru je i politolog Daniel Kroupa. „Bylo by správné, jak na to již mnozí komentátoři poukazovali, aby vláda svá opatření vydávala i písemně. Na konferencích by pak měla využívat více infografiky, aby diváci zároveň viděli a slyšeli, jaké kroky se zavádějí. Pozitivní však je, že se vláda snaží vystupovat nekonfliktně a slušně. To je styl nového premiéra, který je v naprostém kontrastu s Andrejem Babišem,“ doplnil.

Premiér Fiala však odmítl, že by pravidla byla složitá. „Doufám, že je vidět, že z naší vlády nezaznívají různé názory. Rozhodli jsme z řady variant a veřejnosti říkáme, co bude. Je 22. prosince a přesně říkáme lidem, jaká pravidla budou platit od 29. prosince, ve dnech Silvestra a co bude platit potom. Říkáme lidem, co se bude dít po Novém roce ve školách,“ prohlásil. Jeho slova jsou však v rozporu s názory těch, kteří se mají podle nařízení řídit.

Tagy: