Co všechno Češi vyhodí? Podívejte se pod ruce pracovníkům u třídící linky

Plastový odpad

Podívejte se, co všechno Češi vyhodí a projede třídící linkou

Štáb CNN Prima NEWS nahlédl do fungování recyklačních center. Češi dlouhodobě svědomitě recyklují plasty, papírové krabice nebo sklo. Problémem pro třídicí linky jsou ovšem malé baterie. Zejména jejich vhazování do kontejnerů na plast představuje pro recyklační centra vážné ohrožení. V krajních případech se může baterie v plastových odpadcích i vznítit, varovali pracovníci recyklačních center. Co vše projde pod jejich rukama u třídících linek? Podívejte se na video v úvodu článku.

Popeláři a pracovníci na recyklačních linkách se mnohdy musí potýkat i s bizarními odpadky. „Divili byste se, co najdeme v kontejnerech na tříděný odpad za věci,“ popsal pro CNN Prima NEWS mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek. „Najdeme tam vše od mrtvých zvířat, přes autobaterie až po velkoobjemový odpad,“ prozradil Málek.

ČTĚTE DÁLE: Exploze lithiových baterií způsobila katastrofický požár. V soulské továrně zemřelo 22 lidí

Velkým problémem jsou především baterie v plastovém odpadu. „Jen v loňském roce jsme vybrali ze žlutých kontejnerů, které jsou určené na plast, přes 125 kilogramů baterií. Ty tam rozhodně nepatří,“ zdůraznil Málek.

Pro baterie existují speciální odpadní nádoby v červené barvě. Veřejnost může nepotřebné baterie odevzdávat i v řadě obchodů a na úřadech. V Jihlavě dokonce zkusili instalovat v centru města pro vysloužilé baterie speciální koše. „Bohužel si to někteří lidé pletou s nádobou na nedopalky,“ konstatoval zklamaně mluvčí jihlavského magistrátu Radovan Daněk.

Důslednost v recyklování použitých baterií přitom může předcházet vážným nehodám. Už jedna malá baterie v plastových láhvích může způsobit milionové škody na třídicích linkách a ohrozit zdraví pracovníků v recyklačních centrech. Případné uhašení hořícího elektroodpadu pak představuje pro hasiče náročný a nebezpečný úkol.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pes kousající nabíječku podpálil dům, ukazují záběry. Hasiči popsali, na co dát pozor

Tagy: