Kovanda: Ať lidé zabouchají šéfům na dveře, zaslouží si vyšší mzdy. Poradil, o kolik si říct

Ekonomové Lukáš Kovanda a Pavel Peterka

Co na to vaše peněženka (93)

Někteří zaměstnanci mají právo na razantní zvýšení mezd, uvedl v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda. Podle něj by si lidé, kterým zaměstnavatelé od roku 2019 nezvedli mzdy, měli říct až o 25procentní přidání. Ekonom Pavel Peterka dodal, že to platí zejména pro klíčové zaměstnance.

V České republice od roku 2019 narostla cenová hladina spotřebitelských cen o 40 procent. Zaměstnanci, kterým se od té doby nezvýšily mzdy, si podle Kovandy zaslouží jejich nárůst v řádech desítek procent.

ČTĚTE TAKÉ: Centrální bankéři světa chytili zlatou horečku. Česko už má v drahém kovu 50 miliard

„Kdo nedostal přidáno, měl by si říct o 20 až 25procentní zvýšení mzdy,“ uvedl ekonom v pořadu Co na to vaše peněženka. I 25procentní nárůst je přitom podle něj stále pod mírou nárůstu inflace za poslední léta.

„S inflací firmám narůstá zisk, protože pak prodávají své výrobky či služby dráže. Firmy tedy často peníze na přidání odměn zaměstnancům mají,“ řekl Kovanda. Podle něj je nyní ideální situace, aby lidé „zabouchat šéfovi na dveře“ a řekli si o zvýšení mzdy.

V tom ale podle něj nejsou Češi moc dobří. Jejich opatrnosti a bojácnosti prý podniky často využívají. „I z mezinárodních srovnání plyne, že se Češi bojí říkat si o zvýšení mezd,“ dodal Kovanda.

Podle Peterky se ale zvýšení mezd v řádech desítek procent týká jen klíčových a těžko nahraditelných zaměstnanců. Upozornil na to, že pokud lidé pracují u jediného zaměstnavatele v regionu, může být i žádost o 10procentní přidání smetena ze stolu. Nejdříve by se tedy pracovníci měli podívat na veřejně přístupná data ohledně mezd v jejich oblasti.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Neekologické kotle od září končí. Co hrozí Čechům, když v nich budou topit dál?

Tagy: