Ministerstvo průmyslu a obchodu zveřejní v pátek detaily k programu COVID gastro. Žádosti začne přijímat v pondělí, do týdne by pak mohlo začít dotace vyplácet. Šéf resortu Karel Havlíček (za ANO) to potvrdil v diskusní aréně projektu HOREKA 112.
Všechny provozovny uzavřené kvůli koronavirové epidemii budou mít nárok na dotaci za každého pracovníka 400 korun za den. O dotaci budou moci žádat podnikatelé, kterým vláda omezila nebo zakázala prodej zboží či služeb alespoň v části období od 14. října loňského roku do 10. ledna toho letošního. Resort pro program uvolnil 2,5 miliardy korun. Havlíček předpokládá, že o tuto pomoc požádá zhruba 100 tisíc podnikatelů.
Ti budou mít čas nastudovat parametry programu přes víkend a od pondělí budou moci začít podávat žádosti. Při vyplňování formuláře by si podnikatelé podle Havlíčka měli dát pozor na číslo účtu, ve kterém prý často chybují.
Prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek ve čtvrteční debatě ocenil rychlost, s jakou byl program COVID gastro připraven. Pokud ale o dotaci požádají všichni, kterých se věc týká, 2,5 miliardy podle Stárka stačit nebudou. Proto doufá, že v případě potřeby bude alokace zvýšena.
Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v diskusi doplnila, že připravuje novelu zákona o státním rozpočtu. Podle Schillerové je evidentní, že i kvůli kompenzačním programům bude potřeba více peněz na výdajové straně.
V České republice stále platí pátý, tedy nejvyšší stupeň protiepidemického systému (PES). Restaurace mohou občerstvení prodávat jen přes výdejní okna. Je zakázán maloobchodní prodej s výjimkami, které mají potraviny, lékárny, drogerie, optiky nebo galanterie. Fungovat nesmí většina služeb. Zavřená jsou fitness centra, posilovny, bazény či sauny. Hotely mohou hosty ubytovávat jen za služebním účelem.