Covid ji málem zabil. Šestiletá dívka nemohla po nákaze ani mluvit, selhávaly jí orgány

Covid si za poslední více než dva roky vybralo stovky tisíc lidských životů. Mnohým lidem nákaza přivodila rozsáhlé zdravotní problémy. Mezi ty patří i teprve 6letá Mikayla Sullivanová z australského Brisbane. Po nakažení se jí totiž projevila mimořádně vzácná reakce na koronavirus, kvůli které se nemůže pohybovat či mluvit. Hlavně jí ovšem hrozila smrt, protože jí selhávaly některé orgány.

Teprve šestiletá dívenka si prošla doslova peklem. Měla obří smůlu na reakci, kterou její tělo mělo na covid. Nemoc jí podle lékařů velmi vážně ovlivnila mozek i páteř. Výsledkem je, že nemůže chodit a dokonce ani mluvit.

Navíc ji při prvním kolapsu v nemocnici špatně diagnostikovali. Tehdy lékaři usoudili, že se u dívenky jedná o problém se zažívání a po čtyřech dnech ji propustili domů. Zanedlouho se její zdravotní stav opět zhoršil. Během července ji tak záchranáři museli transportovat do nemocnice v Brisbane. „Jednali neuvěřitelně rychle a než jsme se nadáli, byli jsme v nemocničním pokoji s pěti doktory,“ ocenila péči matka dívenky Tiffany Sullivanová.

Malá Mikayla skončila zcela paralyzovaná a podle její matky jediné, co mohla dělat, bylo „být vzhůru“. Její stav se navíc zhoršoval. Po čtyřech týdnech strávených na lůžku začaly dívence selhávat ledviny. Samotní lékaři v tu chvíli tápali, jelikož se podle slov rodičů s podobnou reakcí na covid nesetkali.

Navíc matka pro australský deník The Courier Mail řekla, že její dcera do té doby neměla žádné zdravotní potíže. Doktorům se ale podařilo zdánlivě nemožné a stav dívenky se po několika dnech  začal lepšit a funkce jejích ledvin se stabilizovala.

Když po pár dnech hororu došlo ke zlepšení jejího stavu, mohla být převezena na normální pokoj. Nyní se už Mikayla zotavuje doma. Řeč se jí ovšem zatím nevrátila a s pohybem je to jen o málo lepší. „Začala znovu s chozením, ale její řeč a běžné motorické schopnosti jsou stále hodně ovlivněné. A to vše kvůli covidu,“ dodala matka dívenky.

Matka založila sbírku, aby měla dostatek finančních prostředků na léčbu malé bojovnice. „Ráda bych ji někdy vzala na pár dní pryč, aby mohla být znovu dítětem,“ uvedla Sullivanová s tím, že „covid ji málem zabil“.

Tagy: