Koronavirus unikl po katastrofické nehodě z wuchanské laboratoře. Měl to prozradit šéf WHO

Ačkoli navenek Tedros Adhanom Ghebreyesus, hlava Světové zdravotnické organizace, neformuloval žádnou konkrétní hypotézu o původu koronaviru, v ústraní prý imunolog mluví docela jasně. Vysoko postavenému evropskému politikovi měl šéf WHO sdělit, že koronavirus nejspíše unikl po nehodě z čínské laboratoře.

Mohli za to netopýři? Luskouni, mývalové? Anebo snad lidé? Objevil se koronavirus na trhu ve Wu-chanu, nebo se šířil už jinde? To jsou otázky, které sužují lidstvo už tři roky a na které dost možná nikdy nedostane jasnou odpověď.

Další střípek do spletité mozaiky teď přidal předseda Světové zdravotnické organizace Ghebreyesus. Ten měl vzkřísit kdysi vysmívanou a konspirační myšlenku, že koronavirus unikl z laboratoře.

Veřejně Etiopan sice mluví o tom, že na stole jsou ohledně původu koronaviru všechny možnosti. „Stále ještě nemáme odpovědi na otázky, odkud se virus vzal a jak pronikl do lidské populace,“ řekl například v červnu. Podle Daily Mailu měl ale v soukromí sdělit vlivnému evropskému politikovi, že si myslí, že koronavirus unikl po nespecifikované „katastrofální nehodě“ z laboratoře v čínském Wu-chanu.

To by znamenalo, že se covid na trhu ve městě začal pouze masově šířit, ale k prvotnímu přenosu došlo docela jinde.

Sdělení tak vlivné osobnosti v oblasti zdravotnictví může naprosto změnit pohled na problematiku původu covidu. Ghebreyesus by ale určitě nebyl prvním, kdo představil myšlenku, že koronavirus unikl z laboratoře. V soukromí to měli naznačovat američtí vědci i členové expedice WHO, která po původu patogenu pátrala v Číně.

Zmatky v celém případu působí fakt, že americká nezisková společnost EcoHealth Alliance v Číně financovala zkoumání potenciálně nebezpečných patogenů, mezi které patřil i koronavirus. Organizace měla navíc přímé vazby na institut ve Wu-chanu.

Tagy: