Respirátory od října do Velikonoc? Němci zvažují stejný režim jako u zimních pneumatik

Obsluha restaurace s rouškou

Přestože léto ještě oficiálně nezačalo, odborníci a politici už přemýšlí nad příchodem podzimu a s ním souvisejícím rizikem opětovného vzedmutí koronavirové epidemie. Německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach navrhl několik opatření, která by mohla v chladnějších měsících vstoupit v platnost. Patří mezi ně i kuriózní pravidlo pro nošení ochrany dýchacích cest.

Když se v Německu zeptáte na pravidlo „von O bis O“ (od O do O), je každému jasné, že jde o použití zimních pneumatik na vozidle. U našich západních sousedů je totiž musíte obout od října do Velikonoc, německy „von Oktober bis Ostern". Stejné pravidlo by se od nadcházejícího října mohlo vztahovat i na nošení respirátorů v uzavřených prostorech.

S takovým návrhem totiž přišel spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach (SPD). Je to ale jen jedno z řady protiepidemických opatření, které Lauterbach chce prosadit do protiepidemického zákona, jehož platnost vyprší 23. září. Spolkový kabinet však plánuje normu novelizovat, což je příležitost do ní vložit nová pravidla.

Masky budou naše zimní pneu

Podle německého deníku Die Welt má ale pravidlo „von O bis O“ poměrně velkou šanci na úspěch. Členové odborné komise došli k závěru, že povinnost nosit roušky či respirátory v uzavřených prostorách byla jedním z opatření, která snížila šíření koronavirové nákazy.

Lauterbach by chtěl kompletní znění novely protiepidemického zákona předložit ještě před začátkem letních prázdnin, aby bylo dost času na vyjasnění, která opatření začnou od podzimu opět platit. „Masky budou naše zimní pneumatiky,“ vyjádřil naději na prosazení svých nápadů spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach.

Vedle úpravy nošení roušek či respirátorů ale Lauterbach navrhuje ještě další opatření, jež jsou součástí sedmibodového plánu. Ten má německé obyvatelstvo připravit na příchod podzimní a zimní vlny koronaviru.

Sedmibodový plán proti viru

Ministerstvo zdravotnictví například chystá novou očkovací kampaň, kdy chce lidem nabídnout vakcíny schopné lépe chránit před variantou omikron. Zároveň vláda plánuje opět přesvědčovat lidi, kteří očkování dosud odmítali, připravují se také varianty pro testování a Německo chce zajistit dostatek léku Paxlovid proti covidu.

Lauterbach chce také lépe cílit ochranná opatření na zranitelné skupiny osob, připravit nemocnice na nápor pacientů zejména na odděleních s intenzivní péčí, nebo řešit ochranu škol před šířením koronavirové nákazy.

Tagy: