Deset dnů ředitelského volna kvůli covidu schválil Senát. Rodiče dostanou ošetřovné

Třída

Ředitelé škol budou moci vyhlásit až na deset dní mimořádné volno nebo zavést distanční výuku, pokud to bude třeba kvůli absenci velkého počtu pedagogů v důsledku koronavirové karantény nebo izolace. Počítá s tím zákon, který ve čtvrtek schválil zrychleně a beze změn Senát. Normu, pro niž hlasovalo 60 ze 62 přítomných senátorů, nyní dostane k podpisu prezident.

Předloha předpokládá, že při výuce na dálku i při mimořádném ředitelském volnu by měli rodiče žáků do deseti let věku nárok na ošetřovné, a to ve výši 80 procent základu výdělku. Výše ošetřovného bude navázána na pandemický zákon a pandemickou situaci, řekl senátorům ministr školství Petr Gazdík (STAN). Reagoval tak na obavy některých senátorů, podle nichž by ošetřovné pro rodiče mohlo v některých případech představovat jen 60 procent základu výdělku.

Nová pravidla mají podle Gazdíka zabránit plošnému uzavírání škol kvůli epidemii nemoci COVID-19. Senátoři se s ministrem shodovali na tom, že podobná úprava měla být uzákoněna už loni. Ředitelé škol budou moci volno vyhlásit podle potřeby a nebudou muset využít všech deset dnů najednou. Ministr předpokládá, že novou pravomoc by ředitelé škol mohli využít už příští týden. Platit to bude v případě, pokud Miloš Zeman normu podepíše v nejbližších dnech.

Ministerstvo je podle Gazdíka připraveno zákon po vyhodnocení zkušeností novelizovat tak, aby byl obecnější a vztahoval se i na jiné mimořádné situace. Ministr uvedl, že délku volna konzultoval se všemi zúčastněnými institucemi a byla označena jako optimální a dostatečná. Doplňuje právo ředitelů škol vyhlásit volno na pět dní během školního roku, a to ze závažných důvodů, zejména organizačních a technických. Řada ředitelů škol toto volno už vyčerpala, možnost delšího volna proto podle kritiků přichází pozdě. O uzavření školy při velkém počtu nakažených žáků mohou rozhodnout hygienici.

Pravomoci mají i hygienici

Ministr již dříve uvedl, že délku volna konzultoval se všemi zúčastněnými institucemi a byla označena jako optimální a dostatečná. Doplňuje právo ředitelů škol vyhlásit volno na pět dní během školního roku, a to ze závažných důvodů, zejména organizačních a technických. Řada ředitelů škol toto volno už vyčerpala, možnost delšího volna proto podle kritiků přichází pozdě. O uzavření školy při velkém počtu nakažených žáků mohou rozhodnout hygienici.

Možnost vyhlásit mimořádné ředitelské volno nebo výuku na dálku získají základní, střední, vyšší odborné, základní umělecké i jazykové školy. Na dálkové vzdělávání by škola měla mít možnost dočasně přejít po dohodě s vyučujícími, pokud by kvůli výpadku většího počtu pedagogů v důsledku epidemie koronaviru nebylo možné učit prezenčně.

Pro ředitelské volno by se škola mohla rozhodnout v případě, že by kvůli šíření nákazy dočasně nemohla zajistit ani distanční výuku. Pro mateřské školy počítá návrh pouze s možností mimořádného ředitelského volna. Předloha umožňuje vyhlášení distanční výuky nebo mimořádného volna i ze dne na den.

Účast na mimořádné distanční výuce by měla být pro žáky povinná s výjimkou základních uměleckých a jazykových škol. Mimořádné volno i výuku na dálku by mohli ředitelé vyhlašovat i jen pro jednotlivá pracoviště školy. V takovém případě by se měl rozsah dnů vztahovat ke každé části školy zvlášť.

Tagy: