Covid ohrožuje i novorozence. Oddělení omezují návštěvy, matky se cítí jako v domácím vězení

Koronavirus na novorozeneckém oddělení českobudějovické nemocnice

Režim v nemocnicích v současnosti limituje mimo jiné snaha minimalizovat riziko nákazy koronavirem. Výjimkou nejsou ani neonatologická oddělení, kam se dostávají miminka, která přijdou na svět předčasně. Matky tam s nimi kvůli riziku nákazy musí trávit nepřetržitě klidně i dva týdny. Návštěvy rodinných příslušníků jsou velmi omezeny, takže novopečeným maminkám může připadat, že jsou v domácím vězení.

Například matka na mateřské dovolené Romana Lehmannová strávila na neonatologickém oddělení českobudějovické nemocnice se svým novorozeným dítětem nepřetržitě skoro 14 dní. „Mám ještě čtyřletou dceru, takže jsme se vůbec během té doby neviděly. Mně třeba chybělo, že jsem vůbec nemohla vyjít ven ani na pět minut, aby člověk nezavlekl zpátky covid,“ zmínila.

Nákaza hrozí i novorozencům

Zdravotníci ale žádají rodiny o trpělivost. Covid se totiž nevyhýbá ani novorozencům. „V současné době máme jednoho novorozence, který k nám přišel ve 28 dnech a má jednoznačnou covidovou infekci,“ zmínil primář neonatologického oddělení českobudějovické nemocnice Jiří Dušek.

Existují i případy, kdy je miminko zdravé a matka naopak ve vážném stavu s těžkým průběhem covidu. V takových případech se neonatologové starají o dítě a matka je v péči kolegů na jednotce intenzivní péče.

Epidemická situace v Česku se i nadále zhoršuje. Přibývají rekordní denní přírůstky nakažených. Aktivních případů je v současnosti více než 260 tisíc. Hospitalizovaných v souvislosti s covidem je skoro šest tisíc. Některé nemocnice už hlásí limity svých kapacit.

Tagy: