Čtvrtníček: Zahltit hygienu stovkami mailů můžou jen vemena. Demokracie je na ně krátká

Petr Čtvrtníček

Petr Čtvrtníček o covidu

Zahltit hygienu stovkami mailů můžou jen vemena, prohlásil v pořadu 360° televize CNN Prima NEWS filmový a divadelní herec Petr Čtvrtníček. Ten loni prodělal koronavirus, měsíc poté mu na nemoc zemřel otec. V průběhu pandemie přišel i o několik přátel.

„Zahltit hygienické stanice stovkami mailů, to určitě není normální. Ti, kteří to dělají, jsou vemena,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Petr Čtvrtníček. Narážel tak na skupinu antivaxerů kolem zpěváka Daniela Landy, jehož iniciativa právě k této občanské neposlušnosti vyzvala.

Proč lidé vakcínu proti covidu odmítají, herec nechápe. „Těm lidem bych vzkázal, aby si představili, že žijeme ve středověku za Karla IV. a v tu chvíli by byla morová epidemie. Přišlo by se na to, že existuje něco, co to dokáže zmírnit, oddálit. Král by vydal nějaký výnos. Co by dělali? Pár vzbouřenců by se určitě našlo, ale to by měl kat Mydlář velmi napilno. Tvrdá ruka by tady byla potřeba,“ okomentoval stávající situaci ve společnosti, na jejíž záchranu podle Čtvrtníčka Češi nemají moc času.

Epidemická situace v Česku se horší, každý den přibývají tisíce nově nakažených a plní se covidová lůžka v nemocnicích. Zdravotníci opět dělají vše, aby se o hospitalizované pacienty postarali. Čtvrtníček tak kritizuje útoky na lékaře nebo zdravotníky, které v Česku v posledních dnech gradují.

„Jak s útočníky zatočit? Tito lidé jsou nebezpeční pro národ. Tady je demokracie celkem k ničemu. Spousta lidí podlehla těm křiklounům a lidem, kteří jsou agresivní a manipulují s nimi,“ upozornil.

Dýchal jsem na půl plynu

Sedmapadesátiletý herec prodělal koronavirus loni v září. Nemoc u něj byla tak vážná, že ho museli hospitalizovat. K přesunu do nemocnice ho přesvědčila až lékařka. „Doktorka mi řekla: ,Už nedělejte hrdinu a zavolejte si sanitku, protože slyším, že to je blbý.‘ Dýchal jsem na půl plynu. Člověk si říkal, že se netopí, ale přitom to takové bylo,“ popsal nepříjemné stavy, kvůli kterým strávil týden na plicním oddělení.

„Lidé, kteří byli se mnou na oddělení nebo jen na chodbě, tak na tom byli podstatně hůř,“ vyprávěl a upozornil, že nikdy před tím nepoznal situaci, že by nemohl dýchat. „A už bych to nechtěl zažít znovu,“ podotkl a vyzval lidi k očkování. Na koronavirus mu umřel otec i několik kamarádů.

Tagy: