Čtyři rodiny se do vyhořelého paneláku v Bohumíně vrátit nechtějí. Byty už jsou opravené

Bohumín repo panelák požár

Do bytů v domě hrůzy v Bohumíně se nechtějí vrátit čtyři rodiny

Od tragického požáru v bohumínském paneláku, při kterém zahynulo 11 lidí, uplynulo čtvrt roku. Plameny tehdy poničily šest bytů. Tamní radnice je nechala všechny zrekonstruovat. Jenže čtyři rodiny se po prožité hrůze do domu vůbec vrátit nechtějí.

Byl to nejtragičtější požár za posledních 30 let. Šest lidí uhořelo uvnitř, pět dalších zemřelo poté, co se snažili zachránit skokem z okna. „Já jsem viděla pět lidí, jak vyskočili z toho domu, kde hořelo. Ještě jsem tam měla vnuka, kterému jsem zakrývala oči, ať to nevidí, utíkali jsme pryč,“ popsala tehdy svědkyně.

Plameny v bytě sežehly naprosto všechno, zůstaly jen černé zdi a několik seškvařených věcí. Čtvrt roku poté je panelový dům obehnaný lešením, dělá se nová fasáda. Štáb CNN Prima NEWS se vydal podívat, v jakém stavu jsou pokoje dnes.

Ani v bytě o patro níž se představě plamenů, které se najednou šíří všemi místnostmi, ubránit nelze. Ohnivé peklo má podle policie na svědomí 54letý muž, který se prý přišel pomstít, protože od něj odešla žena. Dovnitř vylil benzin a zapálil ho. Teď je ve vazbě a čeká na soud.

V paneláku mezitím všechno začíná vypadat jako dřív. „V tomto bytě chybí dodat ještě kuchyňskou linku, jinak už bude kompletně připraven k předání, stejně jako ostatní byty, které nájemníci museli opustit,“ ukazovala na místě Kateřina Pálková z odboru správy domů v Bohumíně.

Čtyři rodiny ale podle webu Blesk.cz v domě dál bydlet nechtějí. „Některé ty rodiny bydlely v okolí bytu, ale jsou i nájemníci, kteří tam buď někoho ztratili, anebo v tom domě už nechtěli dál bydlet, protože to měli spojené s nepříjemnou psychickou zátěží,“ uvedl místostarosta Bohumína Igor Bruzl (ČSSD).

Volné byty teď radnice nabídne jiným zájemcům. Noví nájemníci by se do opravených domů mohli nastěhovat na začátku příštího roku.

Tagy: