Změny v penzijní reformě? Ve hře je zastropování věku, Vaňková naznačila i další úpravy

Pavla Pivoňka Vaňková

360° - 1.10. v 22:26

Vládní koalice na středeční mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny představí svůj návrh důchodové reformy. Podle poslankyně STAN Pavly Pivoňkové Vaňkové bude od roku 2030 každý ročník odcházet do penze o měsíc později než ten předchozí. Ve hře je podle ní také zastropování věku odchodu do důchodu. Podle místopředsedy Sněmovny Aleše Juchelky (ANO) jeho hnutí zastropování pro věk 65 let dlouhodobě podporuje.

Do úpravy vládního návrhu důchodové reformy se podle Pivoňky Vaňkové významně zapojila také Česká demografická společnost. „Její návrh se akceptoval, upravil a připravil se v rámci pozměňovacích návrhů. Těch bude několik a myslím si, že i opozice bude překvapená, jakým způsobem je základ důchodové reformy upraven tak, aby byl citlivější,“ řekla poslankyně STAN.

ČTĚTE TAKÉ: Izrael nemůže ztratit tvář, na útok zareaguje, řekl Mikulecký. Znáte jen válku, osočil ho Zaorálek

Česká demografická společnost už v létě navrhla, aby každý ročník po roce 2030 odcházel do důchodu vždy o měsíc později než ten předchozí. Vláda původně zvažovala tuto dobu prodloužit na dva měsíce. Podle Pivoňky Vaňkové však nakonec akceptovala návrh expertů.

„Navíc se bude tvořit pětiletá zpráva, která se bude zpracovávat na základě věku dožití. Další věcí, kterou chystáme předložit Poslanecké sněmovně, je pozměňovací návrh na zastropování věku odchodu do důchodu,“ sdělila Vaňková.

Právě zastropování věku odchodu do důchodu již dlouhodobě požaduje také hnutí ANO. Návrh důchodové reformy zpracovaný Českou demografickou společností nejsilnější opoziční subjekt kvituje, uvedl Juchelka v pořadu 360°. „Počítá s pomalejším navyšováním věku odchodu do důchodu, než navrhovala vláda,“ řekl.

Také hnutí ANO má podle něj na středeční jednání připraveno několik pozměňovacích návrhů. „Některé jsou skutečně zásadní, jako je například vracení řádné valorizace zpátky na původní vzoreček nebo návrat mimořádné valorizace,“ dodal Juchelka.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Lipavský by byl bez Pirátů absolutní nula. Stal se synonymem pro zradu

Tagy:
důchod Izrael práce politika důchodová reforma ANO 2011 Starostové a nezávislí reforma Aleš Juchelka Poslanecká sněmovna ČR starobní důchod vládní politika Česká demografická společnost