Kulidakis: Lipavský by byl bez Pirátů absolutní nula. Stal se synonymem pro zradu

Jan Lipavský

Kulidakis k ministrovi Lipavskému

Jan Lipavský bude od nynějška synonymem pro naprostou neloajálnost a zradu. Bez Pirátů by byl absolutní nula. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl komentátor Thomas Kulidakis. Zhodnotil tak Lipavského rozhodnutí požádat o ukončení členství v Pirátské straně a zároveň zůstat na postu ministra zahraničí jako nestraník i po odchodu Pirátů z vlády. K rozhodnutí šéfa diplomacie se vyjádřil i jeho brzy již bývalý stranický kolega, někdejší europoslanec Mikuláš Peksa.

„Ukázalo se, že samozvané morální majáky v žádném případě morální nejsou. Jan Lipavský bude od nynějška synonymem pro naprostou neloajálnost a zradu. Bez Pirátů by byl absolutní nula. Rozhodně by nebyl ministrem. Poté, co byla strana potupným způsobem vyhozena z vlády, Lipavský odvrhl ty, kteří mu pomohli nahoru, ještě je pošpinil a zůstává ve vládě kvůli funkci na jeden rok,“ nebral si servítky Kulidakis.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Smutek i naštvanost. Piráti reagují na konec Lipavského ve straně. „Čauky mňauky, Honzo“

Lipavský sice v úterý odpoledne nabídl premiérovi Petru Fialovi (ODS) svou demisi, jak slíbil. Předseda vlády nicméně na Lipavského naléhal, aby si setrvání ve funkci ministra zahraničí ještě promyslel.

„Vážím si nabídky pokračovat ve vládě jako nestraník. Bude mi ctí. Dostalo se mi podpory od všech čtyř koaličních předsedů, čehož si velmi vážím. Odchod ze strany mi uvolnil ruce. Demisi jsem nabídl a nebyla přijata. Svědomí mám čisté, vůči Pirátské straně jsem udělal to, co jsem udělat měl,“ sdělil Lipavský po schůzce s premiérem.

Svůj konec ve straně odůvodnil nesouhlasem s odchodem Pirátů do opozice, dlouhodobými názorovými rozdíly i neztotožněním se s některými výroky, které zazněly minulý týden na tiskové konferenci pirátských poslanců ve Sněmovně.

Peksa: Šlo o chladný a vykalkulovaný krok

Podle bývalého europoslance Mikuláše Peksy (Piráti) dali jak voliči, tak strana Lipavskému velkou důvěru. „Nedovedu si představit ministra zahraničí, který bude ujišťovat naše spojence o loajální podpoře Česka, ač se takto zachoval vůči svým dlouholetým stranickým kolegům,“ poznamenal ve vysílání CNN Prima NEWS.

Rozhodnutí Lipavského však prý Peksu nepřekvapilo. „Diskuze na toto téma probíhala již několik dní. Není možné to označit za impulzivní volbu, spíše šlo o chladný a vykalkulovaný krok. Je škoda, že vláda tyto věci plánovala a nevyužila energii k podpoře Pirátů a digitalizace,“ dodal bývalý europoslanec.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Budeme lepší opozice, ohlásili Piráti a představili plány. Co říkají na odchod Lipavského?

Tagy:
politika Petr Fiala Piráti Česká pirátská strana Jan Lipavský Mikuláš Peksa vláda Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Thomas Kulidakis