Rozpor v ODS o rentu pro olympioniky: Nehledat uplatnění po kariéře? Nesmysl, míní Skopeček

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček

ODS zahájila kampaň před senátními a krajskými volbami

Vrcholní členové ODS se neshodou, zda by měli úspěšní olympionici dostávat po konci kariéry rentu od státu. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to navrhl šéf Národní sportovní agentury Ondřej Šebek (ODS), a to až ve výši 46 000 korun. Podle jeho stranického kolegy a místopředsedy Poslanecké sněmovny Jana Skopečka si ale profesionální sportovci musí po konci kariéry hledat uplatnění, a ne čekat na peníze od státu.

„Jakékoliv renty jsou taková Pandořina skříňka, kterou bych neotvíral. Každý, kdo se profesionálnímu sportu věnuje, už na začátku musí přece tušit, že to není povolání na celý život. Že se během něj musí nějakým způsobem připravit i na to, že přijde okamžik, kdy tu profesionální kariéru skončí,“ řekl na dotaz CNN Prima NEWS Skopeček.

Reagoval tak na slova svého stranického kolegy Ondřeje Šebka, který mluvil o doživotní rentě pro sportovce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Šampion Fuksa žertoval: Jsem teda olympijský vítěz, ne? Teď mě napadají jen sprostá slova

„Představoval bych si částku kolem průměrné mzdy (46 013 korun – pozn. red.). Je to skupina třeba 120 lidí. My bychom jim tím rádi poděkovali a zároveň motivovali mladé sportovce k tomu, aby podnikli tu nelehkou cestu s nejasným výsledkem. V zahraničí, jako na Slovensku nebo v Polsku, je to zcela běžné. Platilo by to samozřejmě i zpětně,“ řekl předseda Národní sportovní agentury v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Sportovní svazy, organizace i olympijský výbor ho ocenily, vítají politickou záštitu. „ČOV vítá iniciativu Národní sportovní agentury ohledně odměňování úspěšných olympioniků. Je to naše dlouhodobé téma a byli bychom moc rádi, kdyby se podařilo, aby čeští medailisté byli odměňováni podobně, jako je to u většiny zemí našeho regionu,“ uvedl pro CNN Prima NEWS předseda ČOV Jiří Kejval.

Podle Skopečka ale sportovci končí kariéry v produktivním věku. Proto místopředseda Sněmovny nepovažuje za nutné, aby odcházeli rovnou do důchodu.

Skopeček: Hledejte si uplatnění

„Sportovní důchod samozřejmě přichází mnohem dříve než důchod starobní. Je nesmysl, aby tito lidé nehledali své další uplatnění. Stát by měl využívat bývalé profesionální sportovce pro to, aby se věnovali tréninku mládeže. Prostě aby nějakým způsobem pro sport v České republice dál pracovali. Jako trenéři si tito lidé pak mohou standardně vydělávat peníze a stát nebude muset rozšiřovat paletu dalších doživotních rent,“ doplnil Skopeček.

Pro srovnání dodejme, že většina trenérů mládeže dnes pro kluby svou činnost vykonává zadarmo nebo jen za drobný příspěvek. Svazy totiž nemají peníze, aby trenéry zaplatily.

Podle ministerstva financí do sportu směřuje peněz dost, a to nejen prostřednictvím rozpočtu NSA, ale i resortu školství, vnitra a obrany. V Česku jsou totiž tzv. resortní centra – Dukla (obrana), Olymp (vnitro) a Victoria (školství), která mají své vlastní rozpočty právě přes příslušná ministerstva.

Dohromady dávají finance do sportu pro letošní rok podle resortu financí téměř 9,5 miliardy korun.

Sportovní důchod?

O tom, že by finanční situace sportovců po konci kariéry měla souviset i s jejich důchodem, hovořil předseda České unie sportu Miroslav Jansta.

„Měla by se nastavit nějaká pravidla a mělo by to fungovat v rámci důchodového zabezpečení. Především pro sociálně slabší nebo v kolektivních sportech, jako jsou volejbal, basketbal, házená atd., by to mohlo situaci hodně změnit. Mělo by se do toho zapojit MPSV a vypočítat částku individuálně podle objektivních kritérií,“ doplnil Jansta.

Nepřijatelné a diskriminační, zní z MPSV

Podle MPSV ale ani toto řešení není ideální, jelikož by mohlo některé skupiny obyvatel před jinými upřednostňovat, což je prý nepřípustné.

„Zavedení podobného typu nároku v oblasti důchodového pojištění považujeme za nepřijatelné. Historicky ani žádná takováto varianta zvažována nebyla. Smyslem důchodu je kompenzovat příjem, kterého někdo dříve dosahoval, ale již jej dosahovat nemůže v důsledku stáří nebo invalidity. Zvýšení důchodu pro vybranou skupinu pojištěnců oproti jiným pojištěncům se srovnatelnými příjmy by znamenalo diskriminační přístup vůči ostatním skupinám,“ uvedl pro CNN Prima NEWS tiskový mluvčí resortu Jakub Augusta.

Šebek navrhuje rentu ve výši průměrné mzdy, aktuálně tedy 46 000 korun. Pokud by šlo o 120 sportovců, kteří by dostávali měsíční rentu ve výši současné průměrné mzdy, roční výdaje by se podle něj vyšplhaly na cca 66 milionů korun. Celkový rozpočet NSA pro rok 2024 byl 6,9 miliardy korun.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Česká olympijská výprava vyšla na desítky milionů. Kam putovala největší část peněz?

Tagy: