Čunek varuje před změnami v důchodech: Nebude to příznivé. Vláda musí nést odpovědnost

Dosud se každá vláda bála o jasné podobě důchodové reformy referovat. Nemůže to být příznivá zpráva, něco se však stát musí. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to uvedl senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL). Doplnil, že základní věci, které se v poslední době kolem důchodů projednávají, jdou správným směrem. Na co by se podle něj vláda měla zaměřit?

Čunek na úvod zdůraznil, že důchodovou reformu nemůže prosazovat pouze ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Je to záležitost také důchodové komise a NERV. Když jsem před 14 lety byl ministrem, tak NERV i komise existovaly a něco podobného navrhovaly (zvýšení hranice pro odchod do důchodu, pozn. red.). A to jsme neměli takové dluhy jako dnes,“ podotkl.

Zdůraznil, že pokud máme menší počet vydělávajících a větší počet důchodců, tak se něco stát musí. „Komise přicházejí s návrhy. Bylo by dobré, aby o tom, jak bude reforma jednoznačně vypadat, referovala vláda. Dosud se o tom každá vláda bála mluvit, protože zpráva nemůže být příznivá,“ pokračoval.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pikora o důchodové reformě: Bez Husákových dětí nastane problém. Představil tři řešení

Dodal však, že aktuální debaty o základních věcech k reformě jdou správným směrem. Přiblížil také, co konkrétně by se v diskuzích o důchodech mělo probírat. „Zejména by se mělo řešit dělení podle toho, jak dlouho kdo pracuje. Podívejte se, kteří lidí pracují v důchodech, jaké skupiny to jsou. Jde zejména o lidi v administraci, ale skupina je daleko větší. Týká se to i fyzicky náročných povolání, a nemusí to být pouze dělník,“ mínil.

Hranice neodpovídá době

Právě náročnost práce by podle něj měla být dalším aspektem k tomu, aby byla reforma spravedlivá. „Počet let, kdy člověk pracuje, je důležitou věcí. V tomto jdou debaty a návrhy správným směrem,“ uvedl. V médiích se nejvíce diskutuje o hranici odchodu do důchodu v 68 letech.

„Pokud vím, Jurečka tuto hranici nestanovil, byla navržena týmy. Hranici musí následně přijmout vláda a s ní i zodpovědnost. Jsem přesvědčen, ze hranice musí dosáhnout každý, pro dnešní dobu je příliš vysoká. Je možné nechat tu stávající, ale s tím, že se podíváme, kde vezmeme peníze,“ dodal s odkazem na případně zvyšování daní.

Tagy: