Pikora o důchodové reformě: Bez Husákových dětí nastane problém. Představil tři řešení

Vidíme, že do důchodu bude odcházet mnoho takzvaných Husákových dětí. V té chvíli nastane v systému problém. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS to uvedl Vladimír Pikora, analytik finančních trhů. Komplikace, které po jejich odchodu do důchodu nastanou, se podle něj musí řešit zavčasu. V souvislosti s tím představil tři řešení, která může vláda přijmout. „Všechna jsou však krajně nepopulární,“ uvedl.

„O důchodové reformě se mluví od konce 90. let. Před 12 lety bylo jasné, že ji musíme udělat, ale nakonec skončila špatně. Nemyslím si, že by se situace najednou změnila a reforma již nebyla potřeba,“ uvedl Pikora. Následně přiblížil dlouhodobá hlediska. „Vidíme, že do důchodu bude odcházet mnoho takzvaných Husákových dětí. V té chvíli nastane v systému problém,“ zdůraznil.

Pokračoval s tím, že dokud tito lidé budou pracovat, bude systém fungovat. „Poté ale může přijít problém, a ten je nutné řešit zavčasu. Existují tři možná řešení, všechna jsou ale krajně nepopulární,“ varoval.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pekarová podporuje, aby se do důchodu odcházelo až později. Starší generaci uklidnila

„Jedním je to, že se bude do důchodu odcházet později. Druhým, že budou důchody nižší, a třetím, že budeme do systému odvádět více peněz. Všechno to jsou krajně nepopulární věci. Myslím, že bude zvolen určitý mix. Podle mě dojde ke zvýšení věku u odchodu do důchodu, otázka je, o kolik let. Zvýšit se ale musí,“ predikoval. Jako čtvrtou, ale velmi složitou variantu označil možnost přivést do Česka více migrantů: „Ti budou na důchodce přispívat a systém zafinancují. Ale je to velmi komplikované.“

Politici svými výkřiky straší

Hostem pořadu byl také šéf odborářů a bývalý kandidát na prezidenta Josef Středula. Ten politikům a zejména vládě vzkazoval, aby svými „výkřiky o nižších důchodech a pozdějším odchodu do důchodu“ nestrašili. „Není to jen o tom, jak důchody snížíme. Pojďme debatu vzít jinak: Jaký život si představujeme? Jak dosáhnout, aby i po odchodu do důchodu byl život bohatý a co možná nejdelší?“ pokládal dotazy.

Následně vyzval k rozsáhlé a konstruktivní debatě. „Aby politici nevedli konflikt, ale reálnou debatu. Z té vyjdou jiné výsledky než z ryze politické, kde se budou návrhy pouze střetávat a lidé budou zmateni. Z toho vzniká strach o budoucnost. Vraťme se trochu zpět, neděsme takovými nápady a pojďme si sednout,“ navrhl odborový předák.

Tagy: