Pekarová podporuje, aby se do důchodu odcházelo až později. Starší generaci uklidnila

TOP 09 podporuje zvýšení věku pro odchod do důchodu, vláda ale musí předložit celkovou reformu penzí. V nedělní Partii na CNN Prima NEWS to uvedla předsedkyně TOP 09 a Sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Naopak opoziční hnutí SPD podle šéfa jeho poslaneckého klubu Radima Fialy se stanovením věkové hranice až na 68 let místo nynějších 65 let nesouhlasí. Podle Pekarové je ale věk 68 let jen jednou z variant.

„Důchodová reforma je klíčová, jelikož současný systém je neudržitelný. Postupně by nebylo na důchody. Pokud si mám vybrat mezi zkrachováním a rekonstrukcí systému, vyberu si rekonstrukci. Ještě jsme se nedohodli na finálním znění. Věk odchodu do důchodu je ale mantra. Naši podporu to má. Můžu všechny uklidnit, že lidí starších 45 let se to už nedotkne. Pokud bychom zvyšovali věk, tak se to bude týkat třeba generace mojí a mladší, to znamená čtyřicátníci a mladší,“ zmínila Pekarová ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Jsme připraveni přistoupit k ne k úplně populárním krokům,“ dodala šéfka TOP 09. Radim Fiala sice souhlasil s tím, že současný důchodový systém není udržitelný, ale přesto s navýšením hranice odchodu do důchodu nesouhlasí. „Chci vás vidět v 68 letech v pekárně u pásu s rohlíky nebo v automobilové továrně. To se nebudete moci ani ohnout. Musíme udělat něco jiného,“ řekl. Podle místopředsedy SPD je problém v tom, že se v Česku nerodí dostatek dětí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Chci vás vidět jako seniorku u pásu, vmetl Fiala z SPD Pekarové. Zase strašíte, reagovala

„Tito lidé by pak v dospělosti mohli platit na seniory. Potřebujeme zvýšit demografickou křivku. Pokud ale bude tato vláda pokračovat ve stejném stylu, tak se lidi budou bát mít děti. Tohle je přitom základní mantra důchodové reformy. Pokud tu křivku nezvedneme tak, aby byli tři pracující na tři seniory, budeme mít problém,“ sdělil Fiala.

Pekarová se však Fialovi za tento návrh vysmála, jelikož ho považuje za naivní. „Opozice nemá řešení, zase strašíte. Pokud čekáte na tři pracující na tři důchodce, tak spoléháte na zázrak. Chceme zachovat rychlejší odchod do důchodu u těžkých prací. Zároveň je třeba zmínit, že zůstat v jednom povolání celý život je už dneska přežité. Máme tu rekvalifikace,“ uvedla.

Opatrně se k tématu zvýšení věku odchodu do penze vyjádřili z vládního tábora i poslankyně Eva Decroix (ODS) a poslanec Jan Lacina (STAN). Decroix se obává toho, jakým způsobem bude případně koalice schopná takový krok veřejnosti vysvětlit. Podle Laciny je realitou, že se délka dožití zvyšuje. „Bude se muset hledat nějaký kompromis,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Průměrný starobní důchod v Česku se v lednu po valorizaci a přidání výchovného dostal podle údajů České správy sociálního zabezpečení na 19 438 korun. Proti prosinci vzrostl o 1 377 korun. Díky bonusu 500 korun za vychované dítě si víc polepšily ženy. Starobní penzi od správy dostává více než 952 tisíc mužů a více než 1,4 milionu žen.

Tagy:
důchodci rekonstrukce věk TOP 09 Partie Markéta Pekarová Adamová Partie Terezie Tománkové SPD důchodová reforma důchody vláda Radim Fiala Česko Svoboda a přímá demokracie Jan Lacina Eva Decroix starobní důchod