Další americká pomoc Ukrajině. Kyjev dostane od USA „louskače“ helikoptér i vymodlené Patrioty

Německá baterie MIM-104 Patriot během cvičení v Norsku

Schůze Bidena se Zelenským

Ukrajina se dočká další výrazné pomoci. Spojené státy v rámci summitu Severoatlantické aliance oznámily další balík pro Kyjev, tentokrát v hodnotě 225 milionů dolarů (5,3 miliardy Kč). Washington dodá mimo jiné protivzdušný systém Patriot a střely Stinger nebo dělostřeleckou munici, uvedlo americké ministerstvo zahraničí. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během setkání členských zemí NATO mluvil také s českým protějškem Petrem Pavlem, potvrdili si dosavadní podporu nejen v podobě muniční iniciativy.

Americký prezident Joe Biden se ve čtvrtek na druhém dni summitu aliance ve Washingtonu sešel s ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Už před jednáním mu slíbil pokračování pomoci v obraně proti téměř dva a půl roku trvající ruské agresi.

Spojené státy jsou pro Ukrajinu v nynějším konfliktu zdaleka největším dodavatelem zbraní a vojenského vybavení. Nejnovější balík je už osmou sadou pomoci. Ukrajina spojence naléhavě žádá právě o systémy Patriot, které jsou účinné proti ruským raketovým útokům.

Kyjev nyní od Spojených států dostane také dělostřeleckou munici ráže 155 a 105 milimetrů, naváděné protivzdušné střely Stinger či protitankové systémy Javelin a AT-4, které už třetím rokem společně se sebevražednými drony pomáhají ničit ruskou obrněnou techniku.

„Dodáme tuto pomoc nejrychleji, jak to bude možné, abychom podpořili Ukrajinu při obraně jejího území a obyvatel,“ uvedl v prohlášení americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Ukrajina v NATO? Je to nezvratné, míní Pavel

Se Zelenským se už ve středu sešel také prezident Petr Pavel za doprovodu ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti), ministryně obrany Jany Černochové (ODS) a náčelníka generálního štábu Karla Řehky. Ačkoli se jednání muselo urychlit kvůli chystané večeři v Bílém domě, podle Pražského hradu se stihla probrat klíčová témata.

„Diskutovali o naplňování mírového plánu prezidenta Zelenského v návaznosti na jednání na summitu ve Švýcarsku, aktuální situaci na bojišti, české muniční iniciativě, ale i zahájení přístupových jednání o vstupu do Evropské unie,“ popsal obsah schůzky za zavřenými dveřmi prezidentův mluvčí Vojtěch Šeliga a dodal, že Pavel možná bude sdílnější ve čtvrtek při příchodu do budovy summitu NATO.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ruská agrese, napětí kvůli Číně i vstup Ukrajiny do Severoatlantické aliance. To vše se probíralo na summitu NATO. Podívejte se na reportáž níže.

Tagy:
NATO Ukrajina politika Spojené státy zbraně mezinárodní vztahy Joe Biden obrana vláda summit USA Kyjev ozbrojený konflikt Antony Blinken Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Washington, D.C. válka na Ukrajině Javelin ruská invaze na Ukrajinu konflikt, válka a mír vojenské vybavení