Orbán? Nezbeda, mír nevyjedná, chodí pozdě. Potřebuje zpět do reality, zní ze zákulisí NATO

Maďarský premiér Viktor Orbán a ruský prezident Vladimir Putin

Prezident Pavel se vyjádřil k Orbánovi a jeho cestách

Nezbedný člen NATO, který se potřebuje vrátit do tvrdé reality. Tak někteří diplomaté a státníci mluví v zákulisí o maďarském premiérovi Viktoru Orbánovi, jehož nedávná „mírová mise“ v Kremlu vyvolala rozporuplné reakce. Není proto překvapením, že na setkání členů a partnerů Severoatlantické aliance je jeho návštěva Ruska nejen tématem na soukromých schůzkách ve Washingtonu. Také jeho neohlášená cesta do Číny v předvečer summitu se stala terčem kritiky.

K Orbánovi a jeho návštěvám Moskvy a Pekingu se v úterý vyjádřil prezident Petr Pavel. Ten označil cesty maďarského lídra za jeho vlastní iniciativu. Před novináři u lavičky Václava Havla ve Washingtonu zdůraznil, že k „mírové misi“ ale nedostal žádný mandát, tudíž nemluví ani za Evropskou unii, ani za NATO.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ruská invaze je největší krizí za poslední dekády, řekl šéf NATO

„Pokud by se mu povedlo donutit Rusko k jednání, pak je takové úsilí třeba ocenit. Ale obávám se, že Rusko i Čína očekávají spíše jasný hlas ze strany Spojených států, které jsou schopny dát potom garance, na kterých by se případné jednání dalo stavět. Takovou sílu ani výtlak Maďarsko nemá," dodala česká hlava státu.

V zákulisí mnozí jiní hovořili méně diplomaticky. „Je to prostě nezbeda. Prospělo by mu, kdyby se vrátil do tvrdé reality, že Rusku nejde o mír, pokud v něm nedostane půlku Ukrajiny. Nemyslím si, že je to někdo, kdo by dokázal vyjednat stažení armády, takovou váhu prostě jako politik nemá,“ řekl redakci CNN Prima NEWS člověk z amerických diplomatických kruhů.

„A taky přiletí pozdě. Všichni tu jsou už o den dříve, aby se setkali se členy Kongresu v Kapitolu. On je jedním z mála, který to prošvihne. Co víc k tomu říct, nevypadá to příliš hezky,“ poznamenal k tomu, že Orbánovo letadlo přistálo mezi posledními z členských států NATO.

Jeho cestu pochopitelně zaregistrovaly i asijské země. Japonsko se k Rusku i Číně staví obezřetně – jsou ostatně hlavním důvodem, proč Tokio chce rekordně investovat do své obrany v regionu. Orbánova návštěva Pekingu v předvečer summitu NATO je proto znervózněla.

„Nemyslím si, že je to dobrý signál. Dávalo by to smysl spíše naopak, kdyby se sešel ve Washingtonu s členskými zeměmi a partnery, a teprve poté se pokusil vydat na jednání. Takhle to vypadá, že přijde na summit spíše s podmínkami, které si kladou agresoři pro mír na Ukrajině,“ napsal reportérovi CNN Prima NEWS v SMS japonský zdroj seznámený s diplomatickými kruhy i obsahem bilaterálních jednání.

Summit NATO začal slavnostní ceremonií k 75. výročí od založení aliance. Na středečním programu je mimo jiné vystoupení prezidenta Petra Pavla i projev ukrajinské hlavy státu Volodymyra Zelenského. Mluvit se bude jak o další podpoře Ukrajiny proti ruské agresi, tak o napětí v Indo-Pacifiku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kreml zatrhl Česku projev v OSN. Bojí se kritiky, útok na děti je šokující, zuří na ministerstvu.

Tagy:
Peking NATO Ukrajina politika návštěva jednání Viktor Orbán mezinárodní vztahy diplomacie Petr Pavel diplomaté Rusko Čína Severoatlantická aliance zákulisí Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Washington, D.C. Ozbrojené síly Ruské federace ruská invaze na Ukrajinu skutečnost