Pavel se Zelenským opět spolu. Ve Washingtonu probrali munici i cestu Ukrajiny do EU či NATO

Prezident Petr Pavel se sešel s ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským ve Washingtonu.

Prezident Pavel ve Washingtonu

Rychlé podání rukou, úsměv na kamery a následně jednání za zavřenými dveřmi. Prezident Petr Pavel se ve Washingtonu setkal se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. O čem v detailu mluvili, není v tuto chvíli jasné, nejspíše ale došla řeč nejen na muniční iniciativu, ale také na téma, které Pavel nakousl při svém příchodu na summit NATO – podmínky pro vstup Ukrajiny do Severoatlantické aliance.

Pavlovo jednání se Zelenským začalo se zpožděním a muselo být extrémně rychlé, aby česká hlava státu stihla odjezd na večeři v Bílém domě pořádanou americkým prezidentem Joem Bidenem. Novináři se tak zúčastnili pouze úvodního podání ruky mezi českými a ukrajinskými státníky, ale před zástupci médií nic konkrétního neřekli – ti totiž už v první minutě museli odejít z místnosti.

ČTĚTE VÍCE: Čína umožňuje válku na Ukrajině, prohlásil Stoltenberg. Peking: NATO na nás slovně útočí

„Diskutovali o naplňování mírového plánu prezidenta Zelenského v návaznosti na jednání na summitu ve Švýcarsku, aktuální situaci na bojišti, české muniční iniciativě, ale i zahájení přístupových jednání o vstupu do Evropské unie,“ popsal obsah schůzky za zavřenými dveřmi prezidentův mluvčí Vojtěch Šeliga a dodal, že Pavel možná bude sdílnější ve čtvrtek při příchodu do budovy summitu NATO.

Ukrajinský prezident na síti X uvedl, že státníci mimo jiné koordinovali své pozice před jednáním Rady NATO-Ukrajina. Sám Pavel řekl při příchodu na summit, že začlenění Kyjeva do struktur Severoatlantické aliance je prakticky „nezvratné“.

Pavel se v poslední době potkal se Zelenským v polovině června na mírovém summitu ve Švýcarsku. Před třemi měsíci spolu jednali ve Vilniusu na summitu takzvaného Trojmoří, skupiny zemí střední a východní Evropy.

Lze předpokládat, že jedním z témat bilaterální schůzky ve Washingtonu byla též připravovaná bezpečnostní dohoda mezi Českem a Ukrajinou. Praha a Kyjev ji podepíší 18. července na summitu Evropského politického společenství v Londýně. Informaci dříve uvedl český premiér Petr Fiala.

Na setkání za zavřenými dveřmi byl též šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti), ministryně obrany Jana Černochová (ODS) či náčelník generálního štábu Karel Řehka. Před setkáním Zelenského s Pavlem jednal s ukrajinským prezidentem zhruba 20 minut slovenský prezident Peter Pellegrini.

Ve středu vpodvečer washingtonského času se Pavel s delegací setkal také s jihokorejským prezidentem Jun Sok-jolem. Ta proběhla podle podobného scénáře – novináři se mohli zúčastnit pouze úvodního podání rukou, následně museli opustit místnost. Zde hlavy států nejspíše mluvily o korejské reakci na nedávnou návštěvou ruského prezidenta Vladimira Putina.

Mělo se pomáhat víc, míní Pavel

Zástupci členských zemí se na začátku července dohodli, že NATO příští rok poskytne Ukrajině vojenskou pomoc za 40 miliard eur (přes bilion korun). Nenašli ale shodu ohledně plánu poskytovat i v dalších letech stejně vysokou pomoc zemi, která už třetím rokem čelí ruské agresi.

Prezident Pavel při příchodu na jednání označil dodávku systémů protivzdušné obrany Ukrajině za zásadní. Ocenil přitom oznámení, že Spojené státy a další spojenci poskytnou Ukrajině další systémy protivzdušné obrany a mají v úmyslu jich v následujících měsících dodat desítky.

V debatě na diskusním fóru provázejícím summit Pavel poznamenal, že Ukrajina nedostávala zpočátku veškeré prostředky potřebné pro úspěšnou obranu před Ruskem, což ji stálo mnoho životů i část území. Nyní se podle prezidenta spojenci snaží Ukrajincům dát vše pro obranu jejich území a pro zamezení dalšího ruského postupu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Mluvit s Vladimirem Putinem nedává smysl, pokud útočí, uvedl pro americkou stanici CNN ministr zahraničí Jan Lipavský. Americký prezident Joe Biden vyslal silný vzkaz.

Tagy: