Další Bekova kontroverze? Pronajímá si dvakrát dražší senátorskou kancelář než ostatní

Kolem Mikuláše Beka (STAN) se objevuje další kontroverze. Ministr školství a zároveň senátor si v Brně pronajímá senátorskou kancelář, oproti jeho kolegům z jiných brněnských senátních obvodů za ni však platí o více než polovinu vyšší částku. Upozornil na to server Novinky.cz. Podle ministra je vše v pořádku a vzhledem k lokalitě platí standardní částku. Smlouvu o pronájmu, která podléhá přísné kontrole, navíc uzavírá Kancelář Senátu, sdělil Bek exkluzivně pro CNN Prima NEWS.

Bek působí jako senátor za obvod Brno-město. Jeho kancelář se nachází na velmi lukrativní adrese na Moravském náměstí v historickém centru Brna. Pronajímá si ji od akciové společnosti Dům SCALA, která nabízí „reprezentativní kanceláře“. Bek měl přitom ve svém obvodu na výběr i levnější adresy. Kromě centra do něj totiž patří i městské části Bosonohy, Kohoutovice, Nový Lískovec a Starý Lískovec, píšou Novinky.cz.

ČTĚTE TAKÉ: Ministryně vříská, náčelník štábu ji nebere za sobě rovnou. Vztahy na obraně drhnou, říká Kolář

Za nájem Bek v minulém roce utratil 300 216 korun. Pro srovnání – senátor Tomáš Töpfer (ODS) loni účtoval horní komoře parlamentu o více než polovinu méně, 145 tisíc korun. Jiný brněnský senátor Jiří Dušek (STAN) stál senát v nájemném jen 126 tisíc korun. Bekova částka se navíc blíží limitu, který mohou senátoři za kancelář maximálně čerpat. Pro Brno jde o částku 25 tisíc korun měsíčně. Zákonodárci mohou navíc využít 5 200 korun na vybavení.

„Kancelář mám drahou zcela přiměřeně. Nájem odpovídá nájmům v Brně. Kancelář jsem měl na několika místech v centru a poslední nájem je o něco nižší. Roste částka na energie,“ sdělil Bek pro CNN Prima NEWS s tím, že se stále pohybuje pět tisíc korun pod stanoveným limitem. Nájem prý navíc neplatí on sám, smlouvu s pronajímatelem totiž uzavírá Kancelář Senátu. Ta podléhá přísné kontrole.

Podle Beka nelze srovnávat nájem v kanceláři v centru města s kanceláří mimo Brno jeho kolegů. „Samozřejmě chápu, že tam jsou nájmy nižší,“ uvedl ministr pro CNN Prima NEWS.

Celkově stál Mikuláš Bek Senát v roce 2023 přes milion korun. Nadále čerpá náhrady za kancelář, mobil, internet, asistenty a tzv. expertné, a to navzdory tomu, že se práci senátora moc nevěnuje, ukázal článek Novinek a Práva z minulého týdne. Od roku 2022 totiž chyběl na 520 hlasováních z 679. „Výkon mandátu senátora zároveň nespočívá pouze v účasti na jednání pléna, ale i v práci v dalších k tomu určených platformách a ve volebním obvodu, jehož voliče zastupuji. K tomu je potřeba funkční kancelář a podpora asistentů. Plat za práci senátora nepobírám a náhrady využívám právě k uhrazení těchto nákladů. Využívat pro senátní agendu úřední aparát ministerstva nelze,“ řekl pro Novinky.cz.

Vysoké náklady i přes velkou absenci

Svou častou absenci v horní komoře ospravedlňuje tím, že zasedá ve stejný čas jako vláda. „K těmto překryvům dochází při každém plénu Senátu a já se rozhoduji v každém konkrétním případě, zda je důležitější účastnit se jednání vlády, nebo pléna,“ napsal Novinkám. Zároveň připomněl, že než nastoupil do funkce ministra školství, patřil k senátorům s vysokou účastí.

Mandát se Bek v letošních volbách nepokusí znovu obhájit. Rozhodnutí dříve odůvodnil tím, že se chce plně věnovat potřebným změnám ve školství. Ještě na jaře přitom podle Novinek sháněl podporu pro opětovnou kandidaturu u kolegů z vlády.

Otazníky kolem senátorských náhrad však nejsou jedinou kontroverzí ministra školství. V poslední době okolo něj vyplulo na povrch více skandálů. Kromě výdajů v Brně například Bek nešetří ani v Praze, ukázal nedávno článek MF Dnes. V metropoli si pronajímá byt za 57 tisíc korun měsíčně z peněz ministerstva školství. Za nájem platí bezkonkurenčně nejvíce ze všech členů vlády. Politik, který žil dlouhá léta na Moravě, výběr pronajatého bytu i jeho cenu hájí. V Praze oproti jiným politikům prý žije i se svou rodinou a potřebuje proto větší bydlení.

V květnu měl pak ministr školství během cesty z Prahy na Moravu využít maják. Podle svědectví jednoho z řidičů tak nemusel čekat v koloně způsobené nehodou a místem projel takzvanou záchranářskou uličkou. Mluvčí resortu Tereza Fojtová reagovala slovy, že ministra čekal kromě oficiálních akcí i živý vstup v televizi. Na případ upozornil web iDnes.cz.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Rusko je největší bezpečnostní hrozba, řekl Pavel po jednání s Fialou a zástupci opozice

Tagy: