Ministr Bek si měl krátit jízdu domů s majákem záchranářskou uličkou. Úřad pochybení odmítá

Ministr školství Mikuláš Bek

ZPRÁVY PLUS (171)

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) měl během cesty z Prahy domů na Moravu v květnu využít možnost majáku. Podle svědectví jednoho z řidičů tak nemusel čekat v koloně způsobené nehodou a místem projel takzvanou záchranářskou uličkou. Mluvčí resortu Tereza Fojtová reagovala slovy, že ministra čekal kromě oficiálních akcí i živý vstup v televizi. Na případ upozornil web iDnes.cz.

Kvůli požáru kamionu stál 16. května provoz na 85. kilometru dálnice D1 směrem na Brno. Řidiči uvázli po sedmé večer v koloně, když se kolem nich měl prohnat záchranářskou uličkou černý superb za doprovodu modrého blikajícího světla, uvedl pro web iDnes.cz jeden z řidičů.

ČTĚTE TAKÉ: Šlachta si na střelbě přihřál polívčičku, tvrdí Zdechovský. Byl elitní policista, opáčila Bartůšek

Podle zaznamenané SPZ vyšlo najevo, že jde o vůz ministra školství Beka, který bydlí v Hajanech u Brna a do Prahy cestuje za svými povinnostmi. Podle mluvčí ministerstva čekal na Beka ve čtvrtek 16. května, i v pátek 17., „pracovní program v Praze a v Olomouci“. Ve čtvrtek měl navíc vystupovat z Hajan v živém vysílání v pořadu ČT.

Výstražný maják by měli řidiči vládních představitelů používat pouze v případech, kdy dochází k plnění speciálních povinností pro stát nebo pokud je politik v ohrožení. Na tuto skutečnost reagovala i Fojtová. „Úkolem řidiče je dle pokynů ministra dopravit ministra včas a bezpečně na určené místo,“ uvedla.

Web rovněž uvádí, že Bek se údajně někdy vyskytuje na ministerstvu jen tři dny v týdnu. V pondělí 13. května dopoledne se měl nacházet v Hajanech. Mluvčí ministerstva webu sdělila, že program šéfa resortu se neodehrává jen „od pondělí do pátku, ale často i o víkendech“. Bek podle ní někdy vyráží i do regionů či do zahraničí.

Od března do poloviny května měl ministr školství vyjíždět v pondělí do hlavního města z domovské obce celkem pětkrát, program však prý neměl náročný. Pondělky údajně trávil v regionální kanceláři ke svému senátorskému postu nebo se účastnil on-line debat. Pátky měl trávit v Olomouci, kde byl přítomen výjezdnímu zasedání předsednictva a celostátnímu výboru hnutí STAN.

Ohledně konkrétních časů přesunů se však ministerstvo školství odmítlo vyjádřit. Web píše, že resort argumentoval také tím, že „právo na informace nelze chápat jako neomezené právo člověka na uspokojení osobní zvědavosti či zvídavosti“.

Na základě sdělených informací by podle Fojtové mohly vzniknout „kvalifikované úsudky do budoucnosti o rutině ministra, což by mohlo vést ke snížení účinnosti bezpečnostních opatření“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Fiala by mohl se ctí odejít dělat eurokomisaře, tvrdí Valeš. Podle něj by tím pomohl ODS

Tagy: