Další brutální útok. Ruská raketa zabila na ukrajinském tržišti sedm lidí, řadu zranila

Následky ruského ostřelování ukrajinské Avdijivky.

Válka na Ukrajině (12.10.2022 11:00)

Ruské síly na Ukrajině znovu zaútočily proti tamním civilistům. Ve středu ráno totiž jejich rakety dopadly přímo na tržiště ve městě Avdijivka, které leží v podstatě na frontové linii na východě země. Jejich dopad nepřežilo sedm civilistů, dalších osm utrpělo zranění.

„Nejméně sedm mrtvých a osm zraněných – výsledek ranního ostřelování Avdijivky. Rusové zasáhli hlavní tržiště, kde bylo v tu dobu hodně lidí,“ napsal na Facebooku oblastní gubernátor Pavlo Kyrylenko. Moskvě vytkl, že v takovém ostřelování není žádná vojenská logika.

„Taková je podstata Rusů. Nejsou schopni vzdorovat ukrajinské armádě, tak ‚bojují‘ s bezbrannými civilisty,“ uvedl Kyrylenko.

Rusko nyní v rámci své invaze na Ukrajinu bojuje hlavně na východní a jižní frontě, kde jednotky Kyjeva přešly od léta do protiútoku. V pondělí a v menším rozsahu i v úterý Rusko, které odmítá, že by cílilo na civilisty, masivně ostřelovalo ukrajinská města a energetickou infrastrukturu.

Ostřelování ve středu hlásily kromě Avdijivky i úřady v Nikopolu, města na západním břehu Kachovské přehrady na Dněpru. Řeka v těchto místech tvoří hranici mezi územím pod kontrolou Ukrajiny a Ruskem okupovanými oblastmi. Podle záchranářů Rusové v noci zasáhli na 30 vícepodlažních domů, dva domky, dvě školky, školu a několik podniků, kavárnu nebo plynovod a elektrickou síť. Při útoku byla vážně zraněna šestiletá holička, která přišla o nohy, a její matka, napsala agentura Unian.

Tagy:
válka raketa smrt Ukrajina Rusko ruská invaze na Ukrajinu Avdijivka