Největší chov divokých koní mimo Velkou Británii máme v Česku

Česká republika se může pochlubit novým prvenstvím. Na jejím území se nachází největší chov exmoorských divokých koní na evropském kontinentu. Větší se vyskytují jen na britských ostrovech, odkud tito koně pocházejí z oblasti Exmooru. Vyplývá to z aktuálního vydání plemenné knihy, která eviduje všechny čistokrevné exmoorské koně na světě.

Z nováčků špička

Dalibor Dostál a Miloslav Jirků založili neziskovou organizaci Česká krajina, jelikož nebyl nikdo jiný, kdo by se ujal myšlenky rozvoje bývalých vojenských prostor v Milovicích. Už tehdy viděli jejich nevídané přednosti. Krajinu nezatíženou intenzivním zemědělstvím. Prostory sloužily desítky let armádám a těžká technika, která narušovala terén, nabízela přirozené podmínky pro vzácné druhy rostlin. Proto se rozhodli, že nechají krajinu dál žít přirozeným životem, bez zásahu člověka, jen s pomocí velkých kopytníků a přírody samotné. Díky tomu se stalo z Milovic světové unikum, kde se daří nejen divokým zvířatům, ale i rostlinám.

„Když jsme v roce 2015 přivezli první stádo divokých koní do bývalého vojenského prostoru Milovice, byli jsme v tomto oboru naprostými nováčky. V současné době se řadíme mezi respektované chovatele a v rámci evropského kontinentu jsme zdaleka chovatelem největším,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která milovickou rezervaci založila ve spolupráci s vědci.

Poslední celoevropská data k roku 2022 evidují v Česku 45 klisen a 70 hřebců. Všichni tito koně patří do chovného programu ochranářské společnosti Česká krajina. V současné době se zvířata nacházejí v celkem 15 tuzemských rezervacích, které provozují další neziskové organizace, obce, města, kraje, soukromí vlastníci půdy nebo zemědělci. „Právě díky tomuto modelu spolupráce se podařilo chov divokých koní v České republice tak výrazně rozšířit,“ doplnil Dalibor Dostál. Druhým důvodem úspěchu je, že nezisková organizace na projektu od začátku spolupracuje se špičkovými vědci.

Anglický Exmoor

Koně pocházející z anglického Exmooru jsou velmi vzácní. „Po druhé světové válce jich zůstalo přibližně jen pět desítek a byli na pokraji vyhynutí. Díky novému zájmu o jejich chov, a především jejich širokému uplatnění při péči o velké plochy krajiny, se je podařilo zachránit. K péči o středoevropskou krajinu je předurčuje unikátní soubor biologických vlastností, které nenajdeme u žádného jiného plemene koní starého kontinentu. Těmi nejdůležitějšími jsou odolnost vůči některým závažným koňským neduhům, jako je schvácení kopyt, a schopnost žít celoročně v přírodě bez chovatelské péče, tedy i bez péče o kopyta, reprodukční asistence a přikrmování,“ konstatoval Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky. V současné době žije na celém světě zhruba dva tisíce exmoorských koní a jsou tak podobně vzácní, jako například panda velká.

Druhý největší chov exmoorských koní na evropském kontinentu se nachází v německém Sababurgu, kde žije 25 klisen a 18 hřebců.

Rezervace velkých kopytníků se probojovaly do finále soutěže o ekologické Oskary. Součástí ceny je finanční odměna, kterou by ochránci přírody využili pro zlepšení technického zázemí pro divoké koně v milovické rezervaci.

Veřejnost může pro divoké koně a další velké kopytníky hlasovat.

Chov divokých koní v České republice pomáhá nejenom k záchraně těchto unikátních zvířat, ale díky těmto lichokopytníkům přežívají v mnoha tuzemských lokalitách ohrožení motýli, vzácné květiny a další organismy. Divocí koně totiž dokážou spásat hrubé plevelné trávy a tím vytvářejí prostor pro pestřejší vegetaci, která hostí druhově bohatší společenstva živočichů.

Z Milovic do celé republiky i za hranice

Od minulého týdne je kompletní skupina divokých koní v Novohradských horách, byly tam dovezeny další 4 klisny právě z Milovic. „Založení nové skupiny divokých koní na jihu Čech je velmi důležité, aby se početná česká populace mohla v budoucnu geneticky dál diverzifikovat,“ doplnil Dalibor Dostál.

Koně z Milovické rezervace se vyvážejí i mimo naši republiku, například do vyhlášeného německého Sababurgu. „Je důležité, že jsme začali vozit přírůstky narozené v našich chovech do zahraničí. Již v minulých letech jsme sice založili z našich odrostlých mláďat několik nových chovů v České republice, ale právě zapojení našich zvířat do zahraničních chovů přispívá k potřebnému toku genů. Je to další, vlastně nejvyšší stádium chovu těchto vzácných kopytníků. Tím, že se naše zvířata budou účastnit v zahraničí reprodukce, stala se česká populace exmoorských koní definitivně součástí populace celoevropské,“ uvedl Miloslav Jirků.

Tagy:
Velká Británie Evropa Milovice Česko divocí koně Druhá světová válka Biologické centrum AV ČR divoké zvíře Exmoor Česká krajina Miloslav Jirků Exmoorský kůň