Další důkaz Jágrovy výjimečnosti. Končí neuvěřitelná série táhnoucí se od roku 1980

Jestli si někteří v hokejovém světě zaslouží titul „absolutní legenda“, mezi pár vyvolenými nesmí chybět Jaromír Jágr. Jeho jedinečnost může dokládat třeba 1921 bodů nasbíraných v NHL, pět získaných Art Ross Trophy nebo to, že se v 50 letech stále řadí mezi profesionály. Letos však skončí jedna dlouhá série – poprvé od roku 1979 nevyhraje bájný Stanley Cup nikdo, kdo by byl aspoň nějaký čas jeho spoluhráčem.

Neuvěřitelná série táhnoucí se 42 let je u konce. Letos Stanley Cup získá Colorado Avalanche, nebo lepší ze stále nerozhodnutého finále Východní konference mezi New York Rangers a Tampa Bay Lightning. A mezi hráči těchto tří týmů není nikdo, s kým by si Jaromír Jágr v zámoří zahrál. A že takových hokejistů bylo...

Vzhledem k tomu, že kladenský odchovanec přišel do nejlepší ligy v roce 1990 a poslední zápas v ní odehrál 31. prosince 2017, bylo prostoru na potkávání nových a nových spoluhráčů více než dost. Zvlášť, když Jágr vystřídal v NHL devět organizací – od Pittsburgh Penguins až po Calgary Flames.

Předlouhou šňůru začal rozmotávat ještě 10 let před Jágrovým debutem v kanadsko-americké soutěži Bryan Trottier, člen dynastie New York Islanders. Na sklonku kariéry se stěhoval k „tučňákům“, kde potkal mladičkého Jágra a spolu s ním oslavil v Pittsburghu dva Stanley Cupy.

Nejúspěšnějším Jágrovým spoluhráčem byl Mark Messier. Ten gigantickou trofej pozvedl nad hlavu poprvé v roce 1984 coby člen rozjetého Edmonton Oilers a s tímto týmem si euforii zopakoval ještě čtyřikrát. Poslední mistrovské oslavy zažil v New York Rangers a ve své vůbec poslední sezoně u „jezdců“ se shledal s Jágrem.

Vyjmenovávat všechny hvězdy, které dosáhly v NHL na vrchol a s nimiž „osmašedesátka“ nějaký čas sdílela kabinu, by bylo na dlouho. Nicméně v každičkém ročníku se našel někdo takový. Loni Jágrovi sérii zachránil obránce Jon Merill. Těsně před play-off se přesunul z Detroitu do Montreal Canadiens a s ním se dostal až do finále.

Stejně jako stárne Jágr, stárnou i jeho bývalí spoluhráči. Na rozdíl od něj ale nemají chuť bojovat na ledě i v 50 letech. A zároveň ubývá později narozených hokejistů, kteří oblékali stejný dres jako „Džegr“. Ve vrcholící sezoně 2021–⁠2022 je proto hledání někoho takového, kdo má ještě šanci mít vyryté své místo na stříbrném poháru, marné.

Dlužno podotknout, že končící éra se týká těch hokejistů, kteří s legendárním pravým křídlem stáli na jedné straně v NHL. Akurátnost nutí dodat, že ve hře já stále útočník Ondřej Palát z Tampy, s nímž si Jágr zahrál v roce 2014 v reprezentaci na olympiádě v Soči.

Tagy:
NHL Jaromír Jágr Stanley Cup hokej finále sport New York Rangers Ondřej Palát Pittsburgh Penguins play-off Mark Messier Bryan Trottier