Útok nožem před luxusním butikem v Paříži. Muž pobodal policistu, agresora zneškodnili

Na bulváru Champs-Élysées v Paříži byl ve čtvrtek při útoku nožem zraněn policista. Policie útočníka postřelila, a ten na následky zranění zemřel, uvedly úřady. Incident se odehrál jen několik dní před zahajovacím ceremoniálem letních olympijských her ve francouzské metropoli. Šéf pařížské policie Laurent Nuňez uvedl, že útok podle všeho nesouvisel s olympijskými hrami a policie čin nevyšetřuje v souvislosti s terorismem, napsala agentura AP.

Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin na sociální síti X napsal, že útok se odehrál v osmém pařížském obvodu, když policie reagovala na výzvu zaměstnanců jednoho z obchodů. Podle policejního představitele kontaktovali policii pracovníci ostrahy obchodu Louis Vuitton na Champs-Élysées poté, co si všimli podezřelého chování muže před jejich podnikem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jeden mrtvý a několik raněných. Auto v Paříži rozmetalo terasu baru, řidič skončil ve vazbě

Útočník „vytáhl nůž a ohrožoval policisty, pokusil se je několikrát bodnout a podařilo se mu to“, uvedl Nuňez. Reakci policie, která muže zastřelila, obhajoval jako „zcela přiměřenou“. „Čelili útočníkovi, který je ohrožoval na životě,“ dodal.

Podezřelý na následky střelného zranění zemřel. Bylo zahájeno vyšetřování pokusu o vraždu policisty, uvedla pařížská prokuratura. Strážce zákona byl hospitalizován, ale není v ohrožení života. V době útoku bylo v oblasti hodně Pařížanů i turistů.

Před obchodem Louis Vuitton se často tvoří dlouhé fronty a patří k největším atrakcím na třídě plné luxusních butiků. Luxusní gigant LVMH, kterému Louis Vuitton patří, se k události nevyjádřil.

Muž, kterého policisté zastřelili, je podezřelý, že o hodinu dříve spáchal vraždu na pařížském předměstí, uvedla agentura AFP. Podle policejních zdrojů podezřelý dvakrát bodl šestnáctiletého chlapce v bytě v Courbevoie, severně od Paříže, a z místa činu uprchl. Rodiče vraha, které policie kontaktovala, tvrdí, že jejich syn v bytě squatoval. Podle rodiny měl psychické problémy a již dříve utekl z domova v regionu jižně od Paříže i z psychiatrické léčebny.

V pondělí jiný muž pobodal francouzského vojáka hlídkujícího před vlakovým nádražím Gare de l'Est ve východní části Paříže. Podle francouzské prokuratury byl útočník převezen do psychiatrické nemocnice.

Ve Francii před zahájením pařížských olympijských her 26. července platí nejvyšší bezpečnostní pohotovost. Pařížská policie zavedla od čtvrtka nová bezpečnostní opatření v centru města, aby se připravila na výjimečný zahajovací ceremoniál, který se bude konat pod širým nebem podél celé řeky Seiny místo na uzavřeném stadionu.

Darmanin je dále pověřený vedením ministerstva vnitra, dokud nebude sestavena nová vláda po parlamentních volbách, které se konaly na začátku tohoto měsíce.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Českou ambasádu v Paříži zasáhl požár. Vše pokrývá černý prach, sdělil velvyslanec

Tagy: