Kritika přijímaček nebere konce: Autoři testu přiznali sporné zadání, úloha má dvě řešení

Sporné zadání matematické úlohy

Dvojí řešení úlohy z přijímaček

Neuběhly ani dva týdny od přijímacích zkoušek na střední školy a objevila se další sporná situace. Tentokrát se jedná o zadání matematické úlohy, která může mít více řešení. Dvojí formulaci otázky připustil i CERMAT. Za správné bude považovat obě odpovědi.



Nejdříve zkrácený čas testu na gymnáziu v Teplicích, teď úloha se dvěma řešeními. CERMAT se potýká s dalším problémem, který musí ve spojitosti s přijímacími zkouškami na střední školy řešit.

Redakce CNN Prima NEWS se na danou úlohu podívala. „Paní Šťastná chystá krabičky s vánočním cukrovím. Do každé krabičky dává 300 g cukroví. Už rozdělila čtyři pětiny napečeného cukroví a zbývá jí 1,2 kg. Kolik krabiček nachystala paní Šťastná?“ zní zadání. Po výpočtu vyjde, že paní Šťastná napekla celkem 6 kilogramů cukroví. Když bude rozdělovat po zmiňovaných 300 gramech, vyjde nám 20 krabiček.

ČTĚTE TAKÉ: Přijímačky na střední se blíží. Obstáli byste? Vyzkoušejte své znalosti z matematiky

Někteří studenti ale přišli s druhým řešením. Podle nich by se od celkového počtu cukroví, což je 6 kilogramů, mělo ještě odečíst 1,2 kilogramu, které podle úlohy paní Šťastné zbývají. V tomto případě by celkový počet cukroví byl 4,8 kilogramů a správná odpověď 16 krabiček.

Kamenem úrazu je jediné slovíčko

Problémem je slovo „nachystat“, které může působit jako dvojsmysl a není z něj jasné, zda paní Šťastná již zmiňovaných 1,2 kilogramů cukroví rozdělila do krabiček, nebo ještě ne. „Po detailním jazykovém rozboru se ukázalo, že zadání této úlohy nemusí být jednoznačné a protože existuje možnost druhého pochopení zadání, rozhodli jsme se uznávat obě dvě varianty,“ potvrdil ředitel organizace CERMAT Miroslav Krejčí.

„Kdyby zvolili trošku jiná slovíčka, byla by otázka jasnější. Jasně by z toho vyplývalo, zda se ptají na to, co už má rozděleno, nebo se ptají na celkové množství,“ uvedl učitel matematiky Marek Valášek. Podle něj ale podobné situace odvádějí pozornost od jinak skvělé práce CERMATu. Výsledky přijímacích řízení zpřístupní organizace ředitelům škol 15. května.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kauza šikany ve škole v Blovicích. Město odvolalo ředitelku, i přes stížnosti bude dál učit

Tagy: