Elektronický systém přihlášek na střední školy nefunguje. Problém hlásí nahrávání příloh

Student v depresi

Systém na podávání přihlášek nefunguje

Spuštění elektronického systému pro přihlášky na střední školy, který se měl ve čtvrtek po půlnoci otevřít uchazečům, bylo odloženo kvůli problémům s nahráváním příloh, uvedla ráno mluvčí ministerstva školství Tereza Fojtová. Ve čtvrtek se bude systém testovat a spustí se pravděpodobně v pátek večer, sdělil ředitel Cermatu Miroslav Krejčí. Problém s jeho spuštěním by neměl mít vliv na průběh přijímacího řízení, uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Odvolávat Krejčího nechce. Nejenom technickým problémům systému se bude věnovat speciál o přijímacích zkouškách na střední školy s odborníky a politiky od 14:00 na CNN Prima NEWS.

Krejčí řekl, že kvůli problémům s nahráváním některých příloh a následnému ověření bezpečnosti nebylo možné systém spustit v noci na čtvrtek, jak bylo v plánu. Během čtvrtka se proto zopakují takzvané penetrační testy, které prověří bezpečnost systému. Přesný termín spuštění elektronických přihlášek podle něj záleží na kapacitě externích odborníků, které Cermat osloví. Doufá, že systém se podaří spustit v pátek večer.

PŘIHLÁŠKY NA STŘEDNÍ ŠKOLY: Co dělat, když se systém sesype a nepůjdou podat elektronicky?

„Spuštění elektronického podání přihlášek na střední školy (DiPSy) bylo odloženo z důvodu komplikací s nahráváním příloh. Jakmile Cermat problém vyřeší, bude systém znovu otestován z hlediska bezpečnosti. Za vzniklé komplikace se omlouváme. O dostupnosti systému budeme informovat,“ uvedla Fojtová.

Fiala na dotaz po vyvození odpovědnosti Krejčího uvedl, že spíše než uvažovat o personálních konsekvencích je třeba pracovat na spuštění systému. „Nemám z toho žádnou radost, nicméně nemělo by to mít vliv na průběh přijímacího řízení,“ uvedl premiér. Prostor pro podání přihlášek podle něj bude, „nicméně něco takového by se stávat nemělo“. Dodal, že věc je v kompetenci ministerstva školství a podle jeho informací by měl být systém spuštěn v co nejkratší době po ověření záruk.

Na webových stránkách Digitálního přihlašovacího systému, který připravil Cermat, se ráno zájemcům ukázala jen informace, že elektronické podání přihlášek na střední školy bude spuštěno 1. února 2024. Později přibyla omluva a informace, že spuštění systému bylo odloženo „z důvodu opravy funkční chyby a potřeby opakovaného prověření bezpečnosti kvůli většímu zásahu do systému“. „Předpokládané datum spuštění systému je páteční večer, ale může se ještě změnit,“ uvedli ve čtvrtek ráno autoři systému.

Přihlášky mohou žáci, respektive jejich rodiče, podávat do 20. února, termín se podle Krejčího nemění. Letos tak poprvé mohou učinit elektronicky, nebo papírovou formou s podporou elektronického systému, případně zůstat stejně jako v předchozích letech u papírové formy. Nově mohou podat tři přihlášky místo dvou a určit na nich, na jakou školu chtějí nejvíce. Uchazeči budou do oborů přijati na základě výsledků jednotné přijímací zkoušky a svých priorit. Nový systém má zjednodušit celý proces přijímání na střední školy a omezit chaos, který ho v minulých letech provázel.

Elektronický systém podávání přihlášek je propojený se základními registry. Digitální a informační agentura (DIA) proto posílila o 45 procent systém Identity občana, aby vydržel očekávaný nápor uživatelů. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) i Cermat opakovaně vyzývali rodiče a uchazeče, aby všichni nevyužívali první a poslední chvíli možnosti přihlášení, na které mají 20 dnů. Čas a datum podání přihlášky na střední školy neovlivňuje šanci na přijetí na školu.

Jak problémy se spuštěním elektronických přihlášek na střední školy otřesou s důvěrou rodičů, dětí i škol v nový digitální systém? A co všechno bude letos u přijímacích zkoušek jinak? Sledujte speciál Přijímačky na střední školy s postřehy odborníků i debatou politiků od 14:00 na CNN Prima NEWS.

VIDEO: Jak probíhá elektronické přijímací řízení na střední školy

Tagy: