Další směřování případu úmrtí Čecha v Tunisku. Zaorálek zmínil podobnost s kauzou Kramný

Tuniská policie

Zaorálek o zadržení Češky v Tunisu

V tuniském Monastyru zemřel tento týden během svého dovolenkového pobytu šedesátiletý muž z Ostravy. Jeho žena ho našla v hotelovém pokoji. Krátce na to ji ale zadržela tuniská policie, která případ vyšetřuje. Příbuzná páru tvrdí, že jí tuniské ani české úřady nechtějí o osudu jejích blízkých sdělit žádné podrobnosti. Jaké kroky budou následovat, přiblížil pro CNN Prima NEWS bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (SOCDEM). Podle něj by případ měla řešit jen česká policie.

„Můžeme potvrdit, že byla v Tunisku zadržena česká občanka v souvislosti s úmrtím českého občana. Náš zastupitelský úřad je v kontaktu s místními orgány,“ uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Co zadrženou Češku čeká, je nyní podle bývalého ministra zahraničí Zaorálka v rukou Tunisu. „Rolí českého státu je, že poskytne zástupce konzulárního oddělení, který se stará, aby byla dodržena všechna pravidla a zákonné postupy,“ popsal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záchrana Češek v Tatrách. Horolezkyně uvízly mimo značené trasy, zasahovat musel vrtulník

Naše zastupitelské orgány by podle něj měly také komunikovat s příbuznými. „To se týká i ostatků zemřelého a vyjednání převozu do České republiky,“ uvedl bývalý ministr. Příbuzní si ale stěžují, že s nimi tuniské ani české úřady nekomunikují. „Určitě bychom potřebovali vědět bližší informace. Potřebujeme nějakou pomoc, protože teta by svému manželovi nic neudělala,“ popsala neteř zadržené Češky. „Zastupitelské orgány by měly pomoci získat informace. V případě podrobností o vyšetřování to ale asi není jednoduché,“ komentoval to Zaorálek.

Český stát by se na základě evropské úmluvy o vydávání občanů měl angažovat, aby případ mohla šetřit česká policie. „Mělo by se jednat o tom, aby se to šetřilo v Česku, podobně jako v případě pana Kramného. Domnívám se, že k tomu dojde, jelikož je to záležitost čistě mezi českými občany,“ řekl Zaorálek a dodal, že tedy není důvod, aby celý případ řešila tuniská strana.

O případě byla informována také delegátka cestovní kanceláře, se kterou pár na dovolenou odletěl. „V první chvíli byla nápomocná, tyhle věci se řeší i s pojišťovnou. V tuto chvíli už vše řeší konzulát,“ uvedl mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Tagy:
Ostrava Tunis Lubomír Zaorálek Česko Tunisko Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Jan Bezděk Cestovní kancelář FISCHER, a.s.