Další spor v koalici? ODS chce zrušit zákaz prodeje o svátcích, lidovci jsou ostře proti

Otevírací doba obchodů ve státních svátcích je tématem pro koaliční strany.

Bitva o zákaz prodeje o svátcích

Možný koaliční spor se skrývá pod poslaneckým návrhem zrušit zákaz prodeje o státních svátcích. Zákon totiž v minulosti pomohli protlačit lidovci ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD). Ti se nyní ozývají proti snaze části poslanců ODS, kteří návrh podali v Poslanecké sněmovně. Naštvali tím některé lidovce a například ministr zemědělství Marek Výborný hovoří o nerespektování koaliční smlouvy.

Poslanci ODS Pavel Staněk a Jan Bureš předložili v dolní parlamentní komoře návrh, který by zrušil zákon z roku 2016 zakazující maloobchodní prodej během některých svátků. Předkladatelům vadí, že dnes si nikdo není schopen zapamatovat, kdy jsou obchody uzavřené a kdy ano. Občanští demokraté tím navíc chtějí podpořit podnikatele a živnostníky, aby mohli mít své provozy otevřené podle svých potřeb.

K TÉMATU: Češi už přes dva roky chudnou. Čtyři důvody, proč ve slabé ekonomice přicházíme o peníze

Poslanec Bureš pro CNN Prima NEWS řekl, že téma zrušení zákona bylo několikrát na klubu ODS diskutováno. „V minulých volebních obdobích ODS opakovaně předkládala podobný návrh. Podle mě se od té doby nic nezměnilo, abychom pro to podporu neměli,“ řekl Bureš, který je členem rozpočtového výboru.

Bureš nevidí nic špatného ani na tom, že návrh není obsažený v programovém prohlášení vlády. Podle něj tam není víc věcí, které nakonec v Poslanecké sněmovně prošly. „Vzpomínám si, že lidovci například schválili podporu pro bioplynky, ačkoliv koaliční ministr dával nesouhlas. Za mě má návrh hlavu a patu. Určitě se to bude projednávat i na K5. Diskuse se přeci zahájí tak, že se návrh podá,“ řekl pro CNN Prima NEWS Bureš.

Pokud by předloha prošla, tak by obchody nad 200 metrů čtverečních mohly mít otevřeno i na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a 25. a 26. prosince. Během Štědrého dne mohou prodejci otevřít pouze do 12:00.

Návrhy na zrušení zákona prodeje o státních svátcích se v minulosti několikrát objevily v Poslanecké sněmovně. O jeho přijetí například veřejně hovořila tehdejší ministryně průmyslu Marta Nováková (za ANO) nebo Patrik Nacher (ANO). Zrušení zákona požadovala i TOP 09.

Nový koaliční spor?

Předloha ale zřejmě narazí u koaličních lidovců. Ti s nápadem ostře nesouhlasí, protože v roce 2016 pomáhali zákaz prodeje o svátcích schválit. Přidali se tak k poslancům sociální demokracie, komunistů a části poslanců bývalého hnutí Úsvit. Proti bylo naopak hnutí ANO, ODS, TOP 09 a někteří nezařazení zákonodárci.

Proti současnému nápadu se staví například ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). „Já to musím jednoznačně odmítnout. KDU-ČSL nikdy pro toto ruku nezvedne,“ řekl ČTK Výborný. Podle něj část poslanců ODS nerespektuje koaliční smlouvu. Návrhy poslanců by totiž měly být podávány až po konzultacích a po případném souhlasu.

Výborného slova potvrzuje i předseda klubu lidovců Aleš Dufek. „Jsem proti tomuto návrhu,“ řekl pro CNN Prima NEWS.

Poslanec Michael Kohajda (KDU-ČSL) by ale klidně zašel ještě dál. „Osobně si myslím, že by lidé včetně prodavačů v obchodech měli mít svátky také volné. Naopak bych se nebránil zákazu prodeje i v neděli, podobně jako to mají v Rakousku. Pro změnu prodeje o vybraných svátcích je nutná shoda v koalici. Pokud nebude, nelze změnu provést,“ řekl pro CNN Prima NEWS Kohajda.

Je to popíchnutí lidovců, shodují se politologové

Podle politologa Lukáše Valeše nevyvolá tento návrh v části koalice nadšení. „Podle toho vypadá lidovecká reakce. Je to jeden z mála výdobytků lidovců, takže ti to budou hájit do hrdel a statků. Na druhou stranu bych to nepřeceňoval. Není to návrh ODS jako takové, ale pouze dvou poslanců,“ řekl pro CNN Prima NEWS Valeš.

Ten také soudí, že předseda ODS a premiér Petr Fiala tento návrh odmítne. V opačném případě by mohlo dojít k ohrožení koalice.

S Valešem souhlasí i politolog Jan Kubáček. Podle něj se jedná o popíchnutí, které ale vede z více stran. „Občanští demokraté a také TOP 09 vytváří tlak na lidovce. Pokud se tento návrh nechá takzvaně spát, tak ho může ODS využívat při vyjednávání s KDU-ČSL a při případných jiných požadavcích,“ řekl pro CNN Prima NEWS Kubáček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zaorálek se ostře pustil do Koláře. Podívejte se na video.

Tagy: