Češi už přes dva roky chudnou. Čtyři důvody, proč ve slabé ekonomice přicházíme o peníze

Češi chudnou už devět čtvrtletí po sobě.

Průměrná mzda se sice v Česku meziročně zvýšila, přesto reálné příjmy stále klesají. A to již devět kvartálů v řadě. Hlavním důvodem je samozřejmě vysoká inflace, která požírá kromě úspor i naše výdělky. Ekonomové pro CNN Prima NEWS ale popsali hned několik dalších důvodů, proč o peníze přicházíme. Může za to provázanost české ekonomiky s Německem, průmyslové zaměření země nebo slabý kapitálový trh.

Poslední data Českého statistického úřadu hovoří o tom, že průměrná mzda ve čtvrtém loňském čtvrtletí vzrostla na 46 013 korun. Reálně se ale snížila o 1,2 procenta. Za celý rok pak činí pokles téměř tři procenta. V roce 2022 jsme dokonce reálně ztratili 8,5 procenta.

ČTĚTE TAKÉ: Česko získalo mocného spojence na nákup munice pro Ukrajinu. Němci přispějí miliardami

Lidé v České republice ztrácejí svou životní úroveň velmi citelně. Reálná mzda klesla devět čtvrtletí po sobě a v nákupní síle jsme se vrátili do roku 2017 až 2018. I když jsou předpovědi analytiků a ekonomů pro letošní rok příznivé, stále hrozí podobný propad při další krizi. Jaké jsou důvody velkého snížení mezd?

Ekonomická provázanost s Německem

České republice se mnohdy posměšně říká 17. spolková země Německa. Důvodem je vysoká provázanost ekonomiky a obchodu s naším západním sousedem. Pokud Německo z nějakého důvodu strádá, setrvačností se to projeví i v České republice.

Podle hlavního ekonoma BHS Štěpána Křečka je to dobře patrné v reálném růstu hrubého domácího produktu. „Když se podíváme na HDP obou států, zjistíme, že existuje téměř dokonalá korelace. Když se Němcům nedaří, padne to i na nás. Česká republika je poslední zemí, která nedosáhla úrovně před covidem. Je třeba si ale uvědomit, že druhá nejhorší je Německo. Jsme prostě v jeho gravitačním poli,“ řekl pro CNN Prima NEWS.

Hlavní ekonom Roklen Pavel Peterka připomíná, že Německo je podobně navázané na ekonomiku Číny. A ani ta nyní nezažívá velké oživení. Stagnace obou států tedy stahuje dolů i Českou republiku a výhled do budoucna není pro Čechy dobrý. Podle výzkumného institutu DIW neroste německá ekonomika dostatečně rychle. Předpokládá, že tamní HDP klesne o 0,1 procenta. Pokud by se odhad naplnil, dostane se Německo do recese.

Česko jako průmyslová a energeticky náročná země

Druhý důvod souvisí s tím, že Česká republika je nejprůmyslovější země Evropské unie. V případě nižší poptávky či výpadku se to okamžitě projeví na výkonu ekonomiky. Kromě toho na trhu chybí společnosti s přidanou hodnotou, které lépe reagují na světové trendy a ekonomice pomáhají.

„Jsme nejprůmyslovější země EU a po Bulharsku druhá nejnáročnější ekonomika unie. To je velmi extrémní. V době energetické krize na nás tedy dopadne zdražování a klesající životní úroveň citelněji,“ řekl Křeček.

Peterka doplňuje, že například polská ekonomika se z krize velmi rychle vzpamatovala. „Je to tím, že je diverzifikovanější. Co vás napadne, když se řekne česká ekonomika? Okamžitě každému naběhne průmysl a automotive,“ řekl pro CNN Prima NEWS.

Oba ekonomové se navíc shodují, že změna v této oblasti nepůjde ze dne na den. Přeměna ekonomiky podle nich probíhá desítky let a nelze z automobilového průmyslu například skočit na masivní výrobu čipů.

Slabý kapitálový trh

Třetím důvodem velkého poklesu je podle Peterky absence silného kapitálového trhu. Na pražské burze si totiž můžete pořídit akcie jen pár firem. Ve své podstatě ji táhnou cenné papíry polostátní skupiny ČEZ, kterou čas od času oslabí rozhodnutí či výrok členů vlády.

„Když si znovu vezmeme příklad Polska, tak jejich ekonomika roste velmi svižně. My se horko těžko škrábeme zpět. Stále se vymlouváme na nedostatek pracovní síly. Když jsem se ale díval na jejich data, je polská nezaměstnanost na podobných hodnotách. Je to větší a lépe fungující trh. Pokud jako Polák chcete koupit akcie tamních firem na burze, máte velký výběr. Když to samé uděláte v Praze, tak toho moc nevidíte,“ řekl Peterka.

Ekonom ze společnosti Roklen doplňuje, že v jiných státech daleko lépe funguje výzkum či vývoj. „Řada velkých firem tu otevřela pobočky. České firmy je ale v jiných státech nemají,“ dodal.

Statistické odchylky

Čtvrtý důvod zdražování a poklesu reálných mezd najdeme v datových odchylkách. Lidé se totiž například mohli dočíst, že ve Francii se zdražuje méně. „Musíme si ale uvědomit, že Francie má daleko vyšší cenovou hladinu než Česká republika. Procentuální nárůst z vysokého základu může být menší než z nízkého základu,“ řekl Křeček.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hlášení podezřelých obchodů a častější prohlídky. Senát schválil nový zbraňový zákon

Ekonomové se ale shodují, že letošní rok bude jiný. Reálné mzdy mají růst, protože se inflace bude držet okolo dvouprocentního pásma. „Nikdo nemá rád, když se snižuje jeho životní úroveň. Letos se to ale jednoznačně zlepší,“ dodal Křeček.

Tagy: