Spojení ODS, lidovců a TOP 09? Kolářovo plácnutí do vody, nechápe Pospíšil. A není sám

Ondřej Kolář a Jiří Pospíšil

K věci (71)

Měly by se ODS, KDU-ČSL a TOP 09 spojit do jedné velké strany? Přesně to v rozhovoru pro CNN Prima NEWS naznačil poslanec Ondřej Kolář (TOP 09). „Zásadně to musím odmítnout. Nevidím jediný důvod. Co by to přineslo?“ podivoval se tomuto návrhu europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). Svého stranického kolegu navíc viní z názorového veletoče. Redakce CNN Prima NEWS oslovila také zástupce ODS a lidovců. I jejich postoje k případné fúzi jsou spíše rezervované.

„Musíme se bavit o tom, jestli bude pokračovat volné spojení tří stran, nebo zda vznikne jedna společná. Sice máme koalici, ale pak přijdou různé volby, kde spolu nekandidujeme. Je to matoucí. Za mě je na místě si v nějakém bodě spolupráci vyhodnotit. Chtěl bych být členem velké strany, která bude vyhrávat volby. Myslím, že tato debata Spolu nevyhnutelně čeká,“ řekl Kolář v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

VIDEO: Jan Kubáček zhodnotil preference ANO i vládní koalice

Redakce CNN Prima NEWS oslovila i další zástupce Spolu. Jejich reakce na vznik jedné velké strany jsou spíše rezervované. „Jako zakládající člen ODS bych s takovou fúzí samozřejmě nesouhlasil. Je ale dobře, že to (Kolář) řekl nahlas. Mám totiž pocit, že současné vedení ODS se přesně touto cestou chce ubírat, jen to z obavy z reakce členské základny neříká zatím nahlas,“ sdělil pro CNN Prima NEWS europoslanec Jan Zahradil (ODS).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kalousek diplomacii nerozumí. Nedělejme křoví kašparům, Fico je hlásná trouba Ruska, říká Kolář

„Naopak myslím, že pokud v sérii voleb, které nás čekají letos a příští rok, koalice Spolu neuspěje, je čas tento projekt ukončit a vrátit se k autonomní značce ODS,“ doplnil. Trochu souhlasnější odpověď poskytla europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS): „Tohle téma jednoduše není aktuální. Máme před sebou řadu důležitých úkolů. Osobně jsem do budoucna otevřená jakékoliv diskusi. Koalice Spolu je úspěšný projekt, který dobře funguje. V zásadních otázkách se vždy dokážeme domluvit.“

Podle europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) by případná otázka silnější integrace Spolu nejprve musela být předmětem širší diskuse u jednotlivých stran koalice. „Ta ale v současnosti u lidovců neprobíhá,“ potvrdil redakci CNN Prima NEWS.

Lidovecký politik dodal, že koalici Spolu považuje za úspěšný projekt. „Spojení stranám neupírá jejich identitu a dokazuje, že i přes možné rozdíly jsou strany Spolu schopny najít shodu a prosazovat rozumnou politiku ve prospěch občanů České republiky,“ zmínil.

A jak se na Kolářův postoj dívají jeho spolustraníci? „Nevidím jediný důvod, proč bychom měli Topku rozpouštět, považoval bych to za obrovskou chybu. Co by to přineslo? Zásadně to musím odmítnout. Nemělo by to logiku. TOP 09 stále oslovuje kolem pěti procent voličů, což je poměrně významný segment. Prohlášení pana Koláře mě překvapuje. Pokud vím, tak ještě před časem vystupoval proti vzniku evropské koalice Spolu. Preferoval samostatnou kandidaturu TOP 09 do Evropského parlamentu. Zde vidím jasnou změnu postoje,“ upozornil europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09).

V rozhovoru pro CNN Prima NEWS zdůraznil, že projekt Spolu jednoznačně podporuje. „I když je naše spolupráce plodná, každá z těch stran má trošku jiný akcent. TOP 09 je v některých aspektech liberálnější. Zánik Topky, KDU-ČSL i ODS a vznik strany Spolu by pro určité voliče mohl být méně atraktivní než koalice. Nevím, z čeho pan Kolář vychází, že by takový krok měl vést k oslovení více voličů a k lepším výsledkům. Je to spíše takové plácnutí do vody,“ podivoval se Pospíšil. Redakce CNN Prima NEWS se zajímala také o to, zda názory Koláře sdílí další představitelé TOP 09.

„Nikdy jsem nic takového nezaznamenal. Jako zástupce pražské Topky říkám, že my – jakožto nejsilnější regionální organizace – se rozhodně slučovat nechceme. Rozpuštění si nedovedu představit. Kdyby se ukázalo, že politická strana Spolu dokáže oslovit více voličů než koalice Spolu, tak se o tom klidně bavme. Nic takového si ale nemyslím. Podobné kroky bychom měli činit na základě racionálních argumentů,“ zmínil Pospíšil.

Volby do europarlamentu se uskuteční letos v červnu. CNN Prima NEWS pravidelně nabízí rozhovory s jednotlivými kandidáty. Přečtěte si některé z nich.

Tagy: