Krvavý účet pro Rusy. Za den ztratili přes tisíc vojáků a devět tanků, hlásí Kyjev

Ukrajinské síly vyřadily za pátek z boje přes tisíc okupantů a množství ruské techniky včetně tanků, protivzdušné obrany i dělostřeleckých systémů. Informoval o tom ukrajinský generální štáb. Celkové ztráty agresora se podle něj blíží již 140 tisícům mužů. Uváděná čísla nelze v průběhu válečného konfliktu nezávisle ověřit. Vlastní ztráty nezveřejňuje ani jedna ze stran.

Ukrajinci rozšířili ruské ztráty o 1 140 mužů, uvádí generální štáb. Nejedná se pouze o mrtvé vojáky, číslo zahrnuje i nově zajaté či raněné a vyřazené z boje. Od únorové invaze se podle nich celkové číslo vyšplhalo na 136 880. „Udeř okupanta! Společně zvítězíme! Naše síla je v pravdě,“ doplnil štáb u příspěvku na Facebooku.

K TÉMATU: Rusové mění styl válčení. Pro Ukrajince jsou teď mnohem těžším soupeřem, říká generál Šedivý

Kromě části vojska zlikvidovali Ukrajinci také devět ruských tanků, devatenáct dělostřeleckých systémů, tři bojová vozidla pěchoty a jeden systém protivzdušné obrany. Zároveň se ukrajinským vojákům podařilo sestřelit 61 raket s plochou dráhou letu a 27 dronů. Ve většině případů šlo podle štábu o drony Šáhid íránské výroby.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 11.02.23 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from...

Posted by Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine on Friday, February 10, 2023

ISW: Rusko plýtvá speciální municí

Rusko v pátek pokračovalo v masivním ostřelování ukrajinských měst, objektů infrastruktury i civilních cílů. Invazní armáda vypálila podle Ukrajinců 106 raket a podnikla 59 vzdušných úderů. Obránci evidují také 90 útoků salvovými raketomety. „Hrozba ruských úderů na civilní cíle zůstává vysoká. Nepřítel pokračuje navzdory těžkým ztrátám v útočných operacích v oblasti Kupjansku, Lymanu, Bachmutu, Avdiivky a Novopavlivky,“ uvádí generální štáb ve svém pravidelném ranním hlášení.

Ruští vojenští blogeři chválili páteční vlnu vojenských úderů a tvrdili, že zasáhla energetickou infrastrukturu, uvádí Institut pro studium války (ISW). „Tvrzení o rozsahu a účinnosti úderů jsou ve srovnání s oficiálními ukrajinskými prohlášeními přehnaná. Ruské síly na ně nadále vynakládají již tak omezené zásoby přesně naváděných střel,“ zhodnotil institut ve své pravidelné zprávě o vývoji bojů.

Tagy: