Rusové mění styl válčení. Pro Ukrajince jsou teď mnohem těžším soupeřem, říká generál Šedivý

Ruská armáda se mění. Je dobře vyzbrojená a má lepší morálku, míní Jiří Šedivý, bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR. Podle něj je ruská armáda pro Ukrajince nyní mnohem těžším soupeřem, a proto je potřeba poskytnout Ukrajině rychlé dodávky zbraní, které jsou ukrajinští vojáci schopni okamžitě používat. Současný stav na bojišti popsal v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Dřívější informace o tom, že ruská armáda má nízkou morálku a zastaralou výzbroj podle Šedivého nyní již neplatí. „Analýzy mluví o tom, že se Rusové mění. Operace jsou mnohem lépe připravovány a mění se také výzbroj ruské armády. I ukrajinští velitelé říkají, že proti nim nestojí demoralizovaní a špatně vyzbrojení vojáci, ale schopná armáda,“ popsal v pořadu 360° na CNN Prima NEWS Šedivý. Podle něj se styl ruské armády změnil v době, kdy převzal velení generál Sergej Surovikin, přezdívaný Řezník. „Ačkoliv víme, že je to bezohledný generál, je velmi schopný,“ zdůraznil armádní generál.

Rusko v pátek vyslalo na Ukrajinu více než 70 střel, z nichž nejméně 10 nezvládla ukrajinská protivzdušná obrana zneškodnit a zasáhly civilní infrastrukturu. Podle Šedivého jde o první fázi Ruskem slibované ofenzivy. „Provádí se letecké údery s cílem izolovat bojiště a eliminovat schopnost posílat na frontu munici a náhradní díly,“ popsal Šedivý s tím, že další údery směřují přímo na vojáky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fiala jednal se Zelenským o vojenském materiálu i členství v EU. Ze setkání mám radost, řekl

Šedivý také upozornil na to, že Rusové soustředili velké množství vojsk směrem na Charkov a Doněck, kde dosáhli přečíslení. „Rusové pomalu postupují a vytvářejí prostor pro hlavní část ofenzivy, Ukrajinci budou v nevýhodném postavení. Doufejme, že mají dobře postavené obranné linie,“ poznamenal někdejší náčelník Generálního štábu.

Podle něj je důležité, aby Západ nadále podporoval Ukrajinu, a to hlavně zbraněmi, které ukrajinští vojáci již umí ovládat. „Co může pomoct, jsou například slovenské stíhačky MIG 29,“ řekl Šedivý s tím, že by šlo o účinnější pomoc než zaslání modernějších strojů. „To jsou letadla, na která se piloti budou cvičit více než rok a do války v podstatě nezasáhnou,“ poznamenal k případným dodávkám stíhaček například z Velké Británie.

„Pokud Evropa a USA budou dodávat více zbraní a rychleji, může to být rozhodující moment. Pokud to bude pár kousků jako teď, nemá to velký význam,“ zdůraznil Šedivý.

Vstup do NATO nemá smysl slibovat

Tématem debaty byl i možný vstup Ukrajiny do NATO. Nově zvolený prezident Petr Pavel by byl po konci války pro. Šedivý považuje ale případný slib za unáhlený. Stejného názoru je i bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). „Aby Ukrajina byla způsobilá stát se členem NATO, musí splnit všechny podmínky. To je velký úkol,“ poznamenal někdejší šéf české diplomacie.

Podle Šedivého je třeba dívat se na celou věc více reálně. „Pokud Ukrajina nebude mít vyřešené spory s Ruskem, nemůže se stát členem NATO. Dostali bychom se do konfliktu také,“ zdůraznil Šedivý. Svoboda pak podotkl, že sliby akorát vzbuzují očekávání na ukrajinské straně. „Lepší je říkat, že při nich stojíme, že je podporujeme. Členství znamená posílení, aby Ukrajina byla schopná být plnohodnotným členem, to je dlouhodobý úkol,“ řekl Svoboda.

Tagy:
NATO Ukrajina CNN Prima NEWS Petr Pavel Cyril Svoboda Rusko Jiří Šedivý Ozbrojené síly Ruské federace Generální štáb Armády České republiky Sergej Vladimirovič Surovikin