Splnění mise, nebo smrt. Přežila nás hrstka, líčili zajatí vagnerovci brutální metody pro CNN

Žoldnéři z Vagnerovy skupiny operují především v brutálních bitvách v okolí Bachmutu na východě Ukrajiny. Jejich ztráty jsou masivní, a to i z důvodu, že do svých řad naverbovali desetitisíce „postradatelných“ vězňů. Ti mnohdy slouží doslova jako potrava pro děla. Stanice CNN měla možnost hovořit se dvěma zajatými vagnerovci, kteří popsali drsné podmínky, kterými sami prošli.

Ukrajinské tajné služby nedávno poskytly štábu televize CNN přístup ke dvěma zajatcům, kteří jako naverbovaní vězni bojovali za vagnerovce. „V naší první misi nás bylo 90, říká. Z toho 60 zemřelo během první bitvy po zásahu minometnou palbou, další utrpěli zranění,“ vypověděl jeden z mužů. Ústup byl ale nemožný. „Dali nám za úkol obsadit místo a my jsme ho měli splnit za každou cenu. Bez rozkazu jsme se nesměli stáhnout, protože kdybychom misi nesplnili, zabili by nás,“ dodal.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Záběry z bojů: Ukrajinští výsadkáři připravili mazanou léčku. Okupanti udělali fatální chybu

S verbováním vězňů do Vagnerovy skupiny je ale zřejmě konec. Informoval o tom samotný šéf vagnerovců Jevgenij Prigožin. Co stojí za náhlým obratem? Podle organizace Rusko za mřížemi, která se zabývá právy vězňů, může být důvodem odstavení vagnerovců na vedlejší kolej ruským ministerstvem obrany. „S vězni je těžké se dohodnout. Některým ruským vojákům by se nemuselo líbit bojovat po boku trestanců v zákopech,“ myslí si aktivistka Olga Romanovová.

Ukrajinci se pak domnívají, že situace okolo vagnerovců souvisí s bojem o moc, který se rozhořel v Moskvě. „Vedení ruských ozbrojených sil se bude snažit zlehčovat Prigožinovu roli, aby si nemohl upevnit pozici v hierarchii Kremlu,“ míní zástupce šéfa ukrajinské vojenské rozvědky Vadym Skibickyj.

Na celou reportáž CNN se podívejte v úvodním videu.

Tagy:
válka CNN Ukrajina Rusko Vagnerova skupina zajatci Vadym Skibickyj