Další nebezpečí pro Izrael. Výbuch násilí hrozí i na Západním břehu, varuje tajná služba

Palestinci na Západním břehu protestují po vraždě neozbrojeného mladíka židovskými osadníky (6. 10. 2023).

Postup izraelské armády v Gaze

Izraelská kontrarozvědka Šin bet varovala tamní vládu před možným výbuchem násilí na Západním břehu Jordánu. Upozornila na stupňující se agresi ze strany židovských osadníků a jejich střety s Palestinci, které by mohly zároveň podkopat současné úsilí izraelských obranných sil proti teroristům Hamásu v Gaze. Informovala o tom izraelská média.

Na Západním břehu hrozí výbuch násilí, varoval podle Times of Israel ředitel kontrarozvědky Ronen Bar izraelský válečný kabinet. Ve své zprávě zmínil nárůst násilí židovských osadníků a střety, které končí smrtí Palestinců. „Tyto incidenty mohou způsobit vzplanutí oblasti,“ zhodnotil Bar. Zároveň podle něj mohou ohrozit válečné tažení Izraele proti Hamásu v Pásmu Gazy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Izraelci obsadili klíčovou silnici v Gaze. Tanky střílí na každé jedoucí auto, tvrdí svědci

Situace na Západním Břehu je na bodu zlomu i podle Spojených států a Evropské unie, připomíná zpráva kontrarozvědky. Americký prezident Joe Biden ve středu odsoudil násilí osadnických extremistů, které podle něj pouze „přilévá olej do ohně“ a musí být zastaveno, informovala agentura AP.

Osadníci zabili za tři týdny přes 100 Palestinců

Ministr obrany Jo'av Galant reagoval na zprávu s tím, že jde o „známý fenomén“ a je potřeba udržet situaci v oblasti pod kontrolou. Většina agresorů podle něj navíc nepochází z osad, informovala izraelská Stanice 13.

Někteří vysoce postavení izraelští politici měli v souvislosti s rostoucím napětím apelovat na krajně pravicové nacionalistické ministry financí Becal'ela Smotriče a národní bezpečnosti Itamara Bena Gvira, aby za situaci vzali zodpovědnost a uklidnili ji. Ti totiž dlouhodobě aktivity osadníků podporují.

Lidskoprávní organizace Yesh Din ve své zprávě upozornila, že od bestiálního útoku Hamásu ze 7. října došlo na Západním břehu k násilnému vysídlení více než 600 lidí z alespoň 82 palestinských domovů. Radikální židovští osadníci zároveň měli v oblasti ve stejném časovém období zabít 118 Palestinců.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Mrtví palestinští civilisté jsou pro Hamás „požehnání“, říká Visingr. Efektivita Izraele až děsí

Tagy: