Harry odkryl hádky v královské rodině: Děsivé, otec lhal, bratr hulákal a babička nic

Ve čtvrtek 15. prosince vyšlo pokračování třaskavého dokumentárního seriálu o princi Harrym a jeho manželce Meghan. Vévoda ze Sussexu svého staršího bratra a následníka trůnu Williama obvinil, že byl součástí mediálních útoků na něj. Řekl také, že bulvární média jsou zodpovědná za to, že Meghan potratila. Ta v posledních třech dílech seriálu popisuje, že zvažovala sebevraždu.

„Víme najisto, že ten potrat byl způsobený tím? No jistě, že ne. Ale když zvážím stres, nedostatek spánku a načasování těhotenství, mohu říct, že potrat způsobilo to, co se jí snažila (média) provést,“ řekl Harry a konkrétně jmenoval bulvární deník Daily Mail.

„Měla jsem pocit, že to všechno skončí, když tu nebudu,“ popsala Meghan tlak, který cítila jako členka královské rodiny ze strany tisku. Harry uvedl, že byl zničený, když se mu jeho žena se svými pocity svěřila.

Nikdy si prý nemyslel, že to zajde tak daleko. „A když to tak daleko zašlo, cítil jsem zlost a stud. Nevyrovnával jsem se s tím zrovna dobře,“ přiznal princ. S odkazem na instituci královské rodiny dodal, že byl „institučním Harrym“, nikoli „manželem Harrym“.

Termín instituce v negativním slova smyslu použil také, když mluvil o vztahu se svým bratrem Williamem: „Nejsmutnější na tom rozkolu mezi mnou a mým bratrem je, že on je teď na straně královské rodiny. Částečně to chápu. Je to jeho dědictví, které je v něm zakořeněné. Je i jeho odpovědností, aby ta instituce přežila a pokračovala,“ popsal mladší syn britského krále Karla III.

Vévoda a vévodkyně ze Sussexu se vzdali svých povinností v rámci královské rodiny v březnu 2020. Uvedli tehdy, že chtějí začít budovat jiný život ve Spojených státech, daleko od mediální pozornosti, která podle nich ohrožovala jejich mentální zdraví. „Bylo děsivé, když na mě bratr křičel a hulákal, můj otec říkal věci, které jednoduše nebyly pravda a moje babička tam seděla a všechno to přijímala,“ popsal Harry podle webu CNN ve druhé polovině dokumentární série své odloučení od královské rodiny.

Vévodkyně Meghan v dokumentu promluvila také o svém otci Thomasi Markleovi. Zmínila dopis, který mu adresovala pár měsíců po svatbě. Prosila ho v něm, ať se nenaváží v bulváru do královské rodiny a jejího manžela prince Harryho. Otec bývalé americké herečky poté dopis zveřejnil. Nyní Meghan médiím vyčetla, že zveřejnila jen část dopisu a některé pasáže jednoduše zakryla.

„Byl to horor. Tvrdí lidem, že zveřejnili celý dopis. Ale když doslova vytrhnete věty z odstavců a slova z vět… Chcete otisknout můj dopis, na což ze zákona nemáte právo. Ale chcete tím vykreslit úplně jiný obrázek toho, kdo jsem a jaký vztah mám s tátou, a vynechat všechno, co jsem řekla o tom, jak vámi média manipulují,“ zazní v dokumentu.

Na pár se snesla vlna kritiky

Harry a Meghan v prvních třech dílech seriálu, které byly zveřejněny minulý týden, vyprávějí o tom, jak se seznámili a zamilovali se do sebe. Především se ale zaměřují na nevítanou pozornost médií, zejména bulvárních, a paparazziů, které obviňují, že chtějí Meghan zničit. Bývalá americká herečka je v dokumentu přirovnávána k princezně Dianě, jež zemřela při autonehodě v Paříži v roce 1997, když se snažila ujet bulvárním fotografům.

Po zveřejnění prvních dílů dokumentu se na královský pár snesla vlna kritiky, zejména ze strany médií. Bulvární list The Sun, který věnoval Harrymu a Meghan titulní stránku, se podobně jako další britské deníky ptal, zda je možné klesnout ještě níž. List Daily Mail v úvodníku napsal, že vévoda a vévodkyně ze Sussexu jsou „neslušní“, a Daily Mirror tři roky po odjezdu Harryho a Meghan do Kalifornie hovoří o bodu, ze kterého není návratu.

Deník Daily Mail se obrátil na Buckinghamský palác s žádostí o reakci. Zatím však neobdrželi žádnou odpověď. „Buckinghamský palác bude muset nakonec reagovat, protože tento dokumentární seriál vzbuzuje u veřejnosti obrovský zájem. Mají opravdu vysoká čísla sledovanosti a ta obvinění, která vznáší vévodové vůči královské rodině, jsou docela závažná. Nebude to možné přejít mlčením,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS odborník na Velkou Británii Hynek Fajmon.

Vyvrátil také dřívější spekulace o tom, že se vztahy mezi Sussexy a zbytkem královské rodiny zlepšily. „Seriál ukazuje, že se vztahy zhoršují. Rozhodně se nezlepšují,“ řekl odborník s tím, že by se měla královská rodina snažit hledat kompromisy. „Jedním z nich by mohlo být například to, že Harry a Meghan nebudou královskou rodinu obviňovat,“ dodal Fajmon.

Tagy: