Pandemie dál sílí. Přibylo 5650 nakažených, téměř dvakrát tolik, co před týdnem

Testování na koronavirus

Aktuální covidová statistika

V neděli testy v Česku prokázaly dalších 5 650 případů nemoci COVID-19, zatímco před týdnem laboratoře odhalily 3 005 nakažených. Počet nových případů koronaviru na 100 tisíc obyvatel za sedm dní stoupl ze sobotních 693 na téměř 718. V nemocnicích bylo ke konci víkendu 3803 lidí s covidem, za týden počet hospitalizovaných stoupl o 855. Údaje za uplynulý den sdělil ráno mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl.

Další aktuální informace o šíření nákazy včetně počtu hospitalizovaných, úmrtí, testů či očkovaných zveřejňuje ministerstvo na webu většinou po 8:00.

V sobotu přibylo v zemi 9 161 případů nemoci COVID-19, což byl třetí nejhorší víkendový výsledek od začátku koronavirové epidemie v zemi. V nemocnicích leželo přes 3 700 pacientů s covidem. V neděli se z celého týdne testuje nejméně, bývá tedy i nejméně potvrzených případů. Nejhorší výsledek za neděli eviduje ministerstvo 25. října 2020, kdy bylo pozitivně testovaných 7 300 lidí.

Ve všední dny minulého týdne byla čtyřikrát překonána hranice 10 tisíc nových případů nákazy koronavirem za den. Nejvyšší nárůst byl v úterý, kdy do statistik přibylo 14 557 případů, jen zhruba o 330 méně jich bylo v pátek. Dá se očekávat, že tento týden bude podzimní vlna epidemie dál zrychlovat a bude atakovat rekordní hodnoty celé epidemie.

Česko čelí další vlně epidemie koronaviru. Od pondělí platí kvůli stále se zhoršující situaci některá nová opatření, která mají zpomalit šíření viru a motivovat lidi k očkování. Neočkovaní zaměstnanci nemocnic a dalších lůžkových zařízení se musí každý týden testovat.

Nejhorší situace je na Moravě

Od loňského března se v Česku prokazatelně nakazilo koronavirem téměř 1,9 milionu lidí. Zemřelo 31 541 z nich, přičemž v poslední době poměrně výrazně rostou počty úmrtí za jeden den. Denním maximem z minulého týdne bylo středečních 69 úmrtí, ve čtvrtek eviduje ministerstvo o jednoho zemřelého méně. Každý den druhého listopadového týdne v průměru zemřelo 54 lidí s potvrzeným covidem.

Situace se zhoršuje ve všech krajích bez výjimky, nejhorší zůstává na Moravě. V Olomouckém kraji se počet nových případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel za uplynulý týden blíží hodnotě 1 100. Přes 900 je to v Jihomoravském kraji a přes 800 v Moravskoslezském a Zlínském kraji. Naopak relativně nejlépe je na tom Karlovarský kraj, kde je takzvané incidenční číslo 243.

Alespoň jednu dávku očkování proti COVID-19 má v Česku 70 procent dospělé populace, konkrétně 6,37 milionu lidí, z toho 6,16 milionu lidí má očkování dokončené. V případě populace od 12 let, pro kterou je v ČR očkování dostupné, je plně očkováno 66 procent. Ze všech obyvatel Česka má očkování hotové 57,5 procenta lidí. V neděli podali zdravotníci 7 868 dávek vakcíny, zhruba o 1 500 méně než o týden dřív.

Další zpřísnění

Studenti vysokých a vyšších odborných škol musí nosit respirátory i při výuce v učebnách, kde se schází aspoň 50 studentů. Očkování cizinců proti covidu, kteří legálně a dlouhodobě pobývají v Česku, začne hradit stát.

Další zpřísnění v pondělí projedná vláda v demisi. Zřejmě od pondělí 29. listopadu nebude možné se prokazovat při návštěvě restaurací, kulturních či sportovních akcí nebo některých služeb antigenními, ale pouze přesnějšími PCR testy na COVID-19. Někteří odborníci ale varují, že tyto kroky na zbrzdění epidemie nestačí.

Tagy: