Hrdinský čin 7leté dívky: Bratra chránila před sutinami svým tělem. Spasili je po 36 hodinách

Svět obletělo video sedmileté syrské holčičky, která před sutinami chránila svého mladšího bratra. Sourozenci trpěli téměř 36 hodin, než se k nim dostali záchranáři. Video zaznamenává hovor holčičky se záchranářem, kterého prosí o pomoc. Děti jsou nyní v nemocnici a podstupují léčbu. Kvůli ničivému zemětřesení ale přišly o oba rodiče.

Od pondělního zemětřesení, které zasáhlo Turecko a severozápad Sýrie, uplynuly desítky hodin. Pod troskami jsou stále ještě stovky lidí, včetně dětí. Příslušnící záchranných složek bojují s časem a nepříznivým počasím. Uprostřed velkého utrpení se ale dějí zázraky, které vyčerpaným záchranářům a dobrovolníkům dodávají sílu pokračovat dál. Z trosek se jim za poslední hodiny podařilo zachránit několik dětí. Mezi nimi je i sedmiletá Mariam a její bratr Ilaf, kteří přežili pod troskami. Jejich záběry obletěly svět, píše CNN.

ČTĚTE TAKÉ: Holčička, která zázrakem přežila zemětřesení: Je stabilizovaná a dostala příhodné jméno

Mariam a Ilaf strávili pod sutinami podle informací americké stanice CNN téměř 36 hodin. Statečná holčička přitom chránila mladšího bratra vlastním tělem tak, aby mu ruiny nespadly na hlavu. Na videu je slyšet, jak mluví se záchranářem, který se ji snažil uklidnit. „Strejdo, dostaň nás odtud. Udělám pro tebe cokoliv. Strejdo, pokud nás zachráníš, budu do konce svého života tvojí služkou,“ prosila holčička.

Podle egyptského webu Cairo 24 jsou sourozenci nyní v nemocnici. Utrpěli zlomeniny v hrudním koši a vnitřní krvácení. Strýc dětí pro web také uvedl, že jejich rodiče během zemětřesení zemřeli. Matka prý byla v domácnosti a věnovala se výchově dětí. Otec byl rok před zemětřesením vážně zraněn v důsledku leteckých útoků. „Video mě rozplakalo. Navzdory tomu, co děti prožily, jim Bůh dal trpělivost,“ reagoval.

Zemětřesení, které v pondělí otřáslo jihozápadním Tureckem a severozápadní Sýrií, si vyžádalo už přes 11 700 obětí, z toho přes 2 600 na syrské straně. „Tato tragédie bude mít zničující dopad na mnoho zranitelných rodin, které se každý den potýkají s tím, aby se postaraly o své blízké,“ uvedl regionální a humanitární koordinátor OSN pro syrskou krizi.

Tagy: