Danko označil partnerku lídra opozice za „tanečnici u tyče“. Omluvte se, zuří Šimečka

Slovenská politická scéna zažívá další vlnu napětí a urážek, které se tentokrát nevyhýbají ani rodinným příslušníkům politiků. Předseda Slovenské národní strany (SNS) a klíčový spojenec premiéra Roberta Fica, Andrej Danko, v televizní debatě zaútočil na opozičního lídra z Progresivního Slovenska Michala Šimečku skrze jeho partnerku. Choreografku Soňu Ferienčíkovou totiž Danko označil za „tanečnici u tyče“. Šimečka na to konto zuří a požaduje, aby se místopředseda Národní rady veřejně omluvil.

Nejnovější roztržku vyvolal Danko svým výrokem v nedělním vysílání diskusního pořadu O 5 minut 12 veřejnoprávní televize STVR (dříve RTVS), ve které se utkal s předsedou poslaneckého klubu opozičního Progresivního Slovenska Martinem Dubécim.

ČTĚTE TAKÉ: Fico a spol. šíří propagandu Kremlu, po Navalném nemáme lídra, říká Rus na Slovensku

Vládní koalice premiéra Fica v poslední době útočí na opozičního předáka Šimečku kvůli kulturním dotacím, které mají pobírat kupříkladu jeho otec, novinář a publicista Martin M. Šimečka, nebo jeho životní partnerka Soňa Ferienčíková, která je oceňovanou choreografkou a tanečnicí na Slovensku i v zahraničí.

Danko si vzal na paškál právě Ferienčíkovou, která má s lídrem PS čtyřletou dceru. Dubéci mu oponoval, že je renomovanou tanečnicí a na dotace měla nárok, navíc prošla komisí. „Renomovaná tanečnice? U tyče, nebo kde?“ reagoval doslova předseda SNS.

Web Čas.sk hlásil, že se Danko měl později snažit situaci uklidnit. „Omlouvám se, pokud jsem se dotkl Šimečkovy partnerky,“ podle webu uvést místopředseda slovenské Národní rady.

Slova v televizní diskuzi však dle očekávání vyprovokovala opozičního předáka. „Přesně tímto způsobem vyháníte tisíce talentovaných a profesionálně úspěšných žen z veřejného působení, mnohé z nich i ze země. Novinářky, vědkyně, lékařky, učitelky, mladé studentky i profesionálky na vrcholu sil,“ reagoval Šimečka ve vyjádření, které má CNN Prima NEWS k dispozici.

Jak vypadá tvorba Ferienčíkové se můžete podívat ve videu níže.

Výzva k omluvě

Mezi zmíněné ženy Šimečka zařadil i exprezidentku Zuzanu Čaputovou. „Čelila vulgárnímu shazování, zesměšňování, sexistickým poznámkám a útokům na rodinu,“ popsal opoziční předák. Ke své partnerce, se kterou má malou dceru, doplnil, že její tvorba byla oceňována doma i v zahraničí.

„Z uměleckých grantů, které získává v Evropě i na Slovensku (za všech vlád), platí tanečníky, hudebnice, osvětlovače, pronájem divadel a podobně. Všechno řádně vyúčtované a zdokumentované,“ pokračoval Šimečka.

Na závěr své reakce vyzval Danka k veřejné omluvě. „Pane Danko, chápu, že svět kultury je vám vzdálený, ale veřejně urážet ženy, které se nemůžou bránit, je opravdu přes čáru. Brzděte. A omluvte se,“ vyzval šéf PS koaličního zákonodárce.

Dankův střet o partnerky s Matovičem

Sám Danko se však podle všeho již nemíní ke svému výroku vracet. „Řekl jsem, co jsem chtěl. Respektujte, že se mi to opravdu nechce (komentovat), dobře?“ vzkázal na dotaz deníku Nový čas a následně měl položit telefon.

I právě Danko nedávno čelil útoku na svoji partnerku. Předseda SNS totiž randí s mladou slovenskou vicemiss Sylvií Šulíkovou, kvůli čemuž se do něj pustil jeho dlouholetý rival a expremiér Igor Matovič, když byla dvojice na dovolené v Abú Zabí.

„Abych řekl pravdu, mně nezajímá, že sis po (Aleně) Zsuzsové konečně našel novou pipku, která se na tebe přisála. Víš, ono se to chlapům ve tvém věku s pupkem stává. Ony neřeší, jestli si někdo vydělal prachy čestně. Hlavně, že je bohatý a mají se dobře. To je její svědomí a tvoje hanba,“ útočil Matovič ve videu na sociálních sítích na Danka. Ten později odpověděl, že si Matovič se svojí manželkou Pavlínou, kterou rovněž nazval „pipkou“, „moc neužije“.

PODÍVEJTE SE: Co řekl Robert Fico po atentátu?

Tagy:
Slovensko politika Igor Matovič Robert Fico tanečník Progresívne Slovensko Andrej Danko Rozhlas a televize Slovenska Slovenská národná strana Michal Šimečka Slovenská televize a rozhlas