Slovensko proti LGBT komunitě: Danko chce na školách zakázat propagaci sexuálních menšin

Gayové, lesby a další příslušníci LGBT komunity to na Slovensku nemají vůbec lehké. Další ránu jim může zasadit nejnovější nápad z dílny nacionalistické Slovenské národní strany (SNS), které šéfuje Andrej Danko. Místopředseda Národní rady a klíčový spojenec premiéra Roberta Fica hodlá totiž se svými poslanci zakázat propagaci sexuálních menšin na školách. V návrhu navíc jeho zákonodárci píší, že chtějí zamezit šíření myšlenek „netradičních sexuálních orientací a rodových identit“.

„Cílem návrhu zákona je zabezpečit, aby vzdělávací proces ve školách a školských zařízeních byl v souladu se zásadami a normami, které odráží kulturní a etické hodnoty slovenské společnosti, a podporoval jak výchovu k zodpovědnému občanství, respektování biologických a společenských daností, tak i ochranu integrity rodinných vztahů,“ stojí v návrhu zákona poslanců SNS, který cituje například slovenská tisková agentura SITA.

ČTĚTE TAKÉ: REPORTÁŽ: Milovaný i odmítaný. Na Slovensku o Ficovi s bachařem, penzistou či bezdomovcem

Jeho součástí je i plánované vymezení pojmu „netradiční sexuální orientace“. „Pod tímto pojmem se rozumí jakákoliv sexuální orientace, která se odchyluje od tradičního chápání vztahu mezi mužem a ženou,“ pokračují Dankovi poslanci s tím, že mezi tradiční hodnoty patří manželství pouze jako svazek mezi mužem a ženou.

Podle zákonodárců SNS v čele s Dankem, díky nimž má vláda premiéra Roberta Fica většinu v Národní radě, je hlavním smyslem jejich návrhu „ochrana dětí a mládeže před vlivy, které by mohly být v rozporu s ústavními principy“.

„Zavedení zákazu propagace myšlenek týkajících se netradičních sexuálních orientací a rodových identit je též reakcí na obavy rodičů a širší veřejnosti, kteří se domnívají, že některé obsahy šířené na školách mohou být nevhodné vzhledem k věku a vyspělosti dětí,“ stojí dále v návrhu zákona poslanců SNS.

Danko a spol. se během prázdnin ve svém odporu k LGBT komunitě činili. Na svých sociálních sítích s železnou pravidelností sdílel různé odsudky na adresu gayů, leseb a dalších. Stejně tak politici SNS naznačovali své plány a rovněž se vyptávali příznivců, jaké jsou jejich názory na LGBT komunitu.

Součástí návrhu má být i mechanismus, díky kterému by ministerstvo školství mohlo ukládat pokuty těm školám, které takové ustanovení poruší. Pokud tedy návrh skutečně projde.

Slovenská národná strana sa zameria na obmedzenie propagácie LGBTI tém v školách SNS na septembrovú schôdzu Národnej...

Posted by Andrej Danko - predseda SNS on Thursday, August 8, 2024

Hrozí žaloba z EU

Je však otázka, zda má zákon šanci projít. Ministerstvo školství drží strana Hlas-SD a šéf resortu Tomáš Drucker již vzkázal poslancům z koaliční SNS, aby se „věnovali problémům na vlastních resortech“.

Mezi Hlasem a SNS to už delší dobu jiskří, aktuálně zejména kvůli pozici předsedy Národní rady. Tu do svého zvolení prezidentem zastával Peter Pellegrini a nyní ji dočasně vede Peter Žiga, rovněž zákonodárce Hlasu. Danko však po křeslu šéfa parlamentu, v němž v minulosti již seděl, mocně touží.

Podle slovenského Denníku N navíc v případě prosazení zákona hrozí reakce ze strany Evropské komise. Ta už kvůli obdobné legislativě žaluje u Soudního dvoru EU Maďarsko.

Stejně tak se dá očekávat odpor minimálně části současné slovenské opozice, především pak hnutí Progresivní Slovensko (PS). Na odpor se může postavit také liberální Svoboda a Solidarita (SaS), naopak otazník visí u konzervativních partají, jako jsou Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) či hnutí Slovensko (dříve OLaNO).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Atentát na Fica: Mohla ochranka zasáhnout lépe? Test redakce s experty hovoří jasně

Tagy:
Slovensko společnost politika LGBT Robert Fico komunita sexuální orientace LGBTQ rada Progresívne Slovensko Andrej Danko lidstvo Sloboda a Solidarita Slovenská národná strana