Tragická nehoda vzala tátu pětitýdenní holčičce. Ondřej i po smrti zachránil pět životů

Za svůj život stihl mnohokrát darovat plazmu a chtěl se stát dárcem kostní dřeně. To však už Ondřej nestihl. V pouhých 32 letech totiž jeho život vyhasl kvůli vážnému poranění hlavy. Zanechal po sobě manželku a teprve pětitýdenní dceru. I po smrti ale chtěl pomáhat druhým, jeho orgány zachránily život dalším pěti lidem. Jeho přátelé se rozhodli na podporu rodiny založit sbírku.

Přátelé založili pro Ondřejovu rodinu sbírku na webu donio.cz. K sobotnímu večeru činil výtěžek už lehce přes dva miliony korun. Přispět můžete i vy.

„Přešlo nespočet vln lítosti, žalu a popření toho, co se Ti stalo a my si uvědomili, že o Tebe se bát nemusíme. Jsi člověk s čistým štítem a ještě čistší duší. Jsi nejlepší přítel nás všech, který vždy bez váhání podal pomocnou ruku. Styl, jakým jsi dokázal žít, byť nepřiměřeně krátce, je prostě neskutečný. Radovat se z maličkostí, smích rozdávat na potkání, mít otevřené srdce pro všechny. To všechno jsi nás učil. Mít nablízku člověka Tvého ražení byla jednoznačně životní výhra,“ vyznávají se přátelé zesnulého muže.

Ondřej byl podle nich mnohonásobný dárce plazmy, kterou měl darovat zhruba 80krát. V plánu měl i stát se dárcem kostní dřeně. Po vážném úrazu hlavy při nehodě ale zemřel. I po smrti však daroval, a to své orgány. Zamířily k pěti lidem, kterým mohou zachránit život.

Peníze půjdou pětitýdenní dceři a manželce

Především však byl manželem a otcem teprve pětitýdenní dcery Elizabeth. „Jsme moc rádi, že jsi stihl prožít svůj sen – stát se tátou. A i když jsi měl možnost užít si malou jen pět týdnů, ukázal jsi nám, jak se to ‚tátování’ má správně dělat,“ pokračují přátelé.

Proto se rozhodli založit sbírku, jejíž výtěžek má jít právě Ondřejově rodině. „Zůstává však nepříjemná realita, že tady Bea a Eli zůstávají samy. Bez manžela, bez otce. Ve snaze nepřipadat si tak bezmocně a moci pro Tvou rodinu cokoliv udělat, zvolili jsme tuto cestu. Pevně doufáme, že Eli bude s každým příspěvkem blíže k pevným životním jistotám a životu bez stresu,“ dodávají ke sbírce blízcí zemřelého muže.

Vybrané peníze chtějí použít primárně na potřeby malé Elizabeth. Mají tak jít na nákup plenek, oblečení, jídla či vybavení dětského pokojíčku. „V případě potřeby je maminka holčičky bude moci využít na pokrytí nákladů na bydlení a rovněž dalších nečekaných výdajů,“ doplňují organizátoři sbírky.

Tagy: