Davy jak na Václaváku: Zavřené lanovky? Nevadí, Češi vyrazili na kopce auty a autobusy

Lidé na Komáří vížku v Krupce vyrazili autobusy a auty.

Stovky lidí na horách

Od soboty nesmějí být v provozu lanovky či vleky, které slouží k přepravě nejen lyžařů, ale i chodců. Ani to ale neodradilo Čechy od zimních radovánek na tuzemských horách. Na Komáří vížce, která se tyčí nad Krupkou na Teplicku, v neděli sáňkovaly a bobovaly stovky lidí. „Jsou tu davy jako na Václaváku,“ řekla svědkyně, která se snažila dostat vozem právě do Krupky z obce Fojtovice ležící na hřebenech Krušných hor.

Z dvanáctitisícové Krupky se na Komáří vížku dostanete třemi způsoby: lanovkou, pěšky, nebo po silnici. Když se lidé na čtvrteční vládní tiskové konferenci dozvěděli, že od soboty budou lanovky zavřené, mnohé z nich to od výletu na hřebeny Krušných hor neodradilo. Někteří místní nahoru vyrazili pravidelnou autobusovou linkou, která spojuje Krupku a Fojtovice. Jedna ze zastávek se nachází jen pár stovek metrů právě pod Komáří vížkou.

„Je tady lidí jako na Václaváku. Pokud na zastávku nepřijdete s dostatečným předstihem, do autobusu se nedostanete a musíte čekat na další,“ řekla CNN Prima NEWS jedna z maminek, která vzala své dvě ratolesti a chtěla s nimi vyjít na čerstvý vzduch. „Jedeme autobusem, protože pak chceme jít dolů pěšky, bydlíme tady v Krupce,“ dodala.

Ať si to ministři zkusí

„Komárka“, jak jí zdejší obyvatelé říkají, je hlavně v zimním období vyhledávaným cílem rodin s dětmi. Dá se tam totiž bobovat a sáňkovat bez rizika, že byste někomu vjeli pod kola. Kopec pro bobování se totiž nachází pár set metrů od silniční spojnice Krupky a Fojtovic.

Vedle Krupských se na Komáří vížku vydávají lidé i ze širšího okolí. „My jsme z Teplic, a tak jsme přijeli autem,“ hlásí tříčlenná rodinka. Mezi návštěvníky ale najdeme také obyvatele Dubí nebo Duchcova. „Je nádherně, kdo by v takovém počasí chtěl zůstat doma?“ říká asi třicetiletá žena, která za sebou táhne dvě děti na saních.

Nákazy se nikdo nebojí. Lidé jsou přesvědčeni, že riziko přenosu viru na čerstvém horském vzduchu je minimální. „Vláda nás doma zavřít nemůže. Ať si to páni ministři zkusí být s malými dětmi v panelákovém bytě 2+1. To prostě nejde,“ řekl reportérovi CNN Prima NEWS muž s běžkami na nohou. Podle něj by vláda neměla zakazovat lidem sportování v přírodě, když je to jeden ze způsobů, jak posilovat odolnost organismu vůči chorobám.

Potlačené rebelie

Lidé ale na hory vyrazili už v sobotu. V lyžařském středisku Čenkovice nacházejícím se v Orlických horách dokonce navzdory vládním zákazům spustili vlek, čehož využily desítky lyžařů. Na místě zasahovala policie a provozovateli nyní hrozí třímilionová pokuta.

Ani to ale neodradilo provozovatele skiareálu Vaňkův kopec v okrese Ostrava-město, kde se podle Moravskoslezského deníku rovněž v sobotu lyžovalo. Majitelé svůj krok zdůvodnili tím, že do 2. února musí doplatit 500 tisíc korun za elektřinu. „Kompenzace žádné nejsou, banky nepůjčí. Pokud tak neučiníme, odpojí nám elektřinu a v mrazech, které mají přijít, vše promrzne a popraská celý systém – čerpadla, rozvody, nebude ani čím točit vlek. Pak už vláda nemusí SKI areály vůbec otevírat, protože bude vše zničené!“ stojí podle Moravskoslezského deníku ve výzvě na webových stránkách ski areálu a na jeho Facebooku.

Vládním opatřením se minulý víkend chtěli vzepřít také provozovatelé lyžařského střediska v Zadní Telnici v Krušných horách. Vedoucí provozu Ivan Soukup ale CNN Prima NEWS řekl, že mu spuštění lanovky znemožnil zásah policistů. „Ráno sem přijela čtyři policejní vozidla a příslušníci mi vysvětlili všechny důsledky, které by ze spuštění lanovky plynuly. Policii nepřemůžete, stát je v přesile,“ pokrčil rameny Soukup.

Tagy: